-
Par JulianneM le 13 January 2021 à 11:37
Pentru persoanele care nu consumă carne sau alte produse care conțin proteina de origine animală, sunt potrivit de consumat proteine vegetale, care combinate, vor oferi organismului aceleași beneficii ca și proteinele clasice.
Tipuri de proteine vegetale incluse în dietele sportivilor pe care orice persoana le poate folosi
Proteine din semințe de dovleac
În forma completă, semințele de dovleac sunt relativ bogate în proteine și grăsimi sănătoase. Când este transformată în pulbere, cea mai mare parte a grăsimii este eliminată, ceea ce reduce caloriile.
Un sfert de cană (28 de grame) de porție de pulbere de proteine din semințe de dovleac oferă aproximativ 103 calorii și 18 grame de proteine vegetale, în funcție de marcă. Deoarece are un conținut scăzut de aminoacizi esențiali treonina și lizină, nu este o proteină completă.
Totuși, proteina din semințele de dovleac este foarte hrănitoare, furnizând cantități mari de magneziu, zinc, fier și alte minerale, precum și compuși vegetali benefici.
Puține studii au fost facute asupra beneficiilor pentru sănătate ale proteinei din semințele de dovleac, dar există dovezi ca ar putea avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Proteine din mazăre
Pulberea de proteine din mazăre nu este făcută din mazare verde dulce, ci din verișorii săi cu proteine superioare, mazare despicată galbenă.
Un sfert de cana (28 de grame) de porție de proteină din mazăre conține aproximativ 21 de grame de proteine și 100 de calorii, în funcție de marcă. Ca si alte leguminoase, este scazuta in aminoacidul esential metionina.
Cu toate acestea, proteina de mazare este deosebit de bogata in aminoacizii esentiali cu catena ramificata (BCAAs), leucina, izoleucina si valina, care ajuta la alimentarea muschilor care lucreaza si stimuleaza corpul sa faca proteine musculare.
Mai mult, castigurile musculare experimentate cu proteina din mazare au fost similare cu cele ale consumatorilor de proteine din zer (lapte). Studiile la animale si la om sugereaza, de asemenea, ca proteina din mazare poate promova sentimentele de plinatate si scaderea tensiunii arteriale.
Proteine din soia
Praful de proteina din soia este o proteina completa, ceea ce este neobisnuit pentru proteinele vegetale. De asemenea, are un nivel ridicat de BCAA pentru a sprijini forta si cresterea muschilor.
Un sfert de cana (28 de grame) de portie de izolat proteic de soia are aproximativ 95 de calorii si 22 de grame de proteine vegetale, in functie de marca. In plus, contine compusi vegetali benefici, inclusiv unii care iti pot scadea colesterolul.
Proteina de soia a scazut in popularitate in ultimii ani, in parte pentru ca majoritatea soiei este modificata genetic (GM). Cu toate acestea, se pot cumpara cateva marci de proteina de soia non-GM.
Alte motive pentru care proteina de soia nu este la fel de populara includ alergiile la soia si ingrijorarile legate de potentialele efecte negative asupra sanatatii, cum ar fi riscul de cancer de san.
Proteine din semințe de floarea soarelui
Proteina izolata din semintele de floarea soarelui este o optiune relativ noua pentru proteine vegane.
Un sfert de cana (28 de grame) de portie de proteina din semintele de floarea-soarelui are aproximativ 91 de calorii, 13 grame de proteine, in functie de marca si ofera BCAA-uri pentru formarea de muschi.
Ca si alte proteine din seminte, este scazuta in aminoacizii esentiali lizina. Cu toate acestea, este o sursa buna pentru toti ceilalti aminoacizi esentiali. Pentru a imbunatati nivelul lizinei, proteina din semintele de floarea soarelui este uneori combinata cu pulberea de proteina quinoa, care este o proteina completa.
Pana in prezent, nu exista studii care sa compare efectele asupra sanatatii ale proteinei din semintele de floarea soarelui cu alte surse de proteine vegetale izolate la animale sau oameni.
Puteti de asemenea sa apelati la batoane proteice vegetale, unturi proteice sau energizante cu cafeina.
your comment -
Par JulianneM le 6 January 2021 à 17:16
În primul rând trebuie să știm că aminoacizii BCAA sunt aminoacizi esențiali cu catenă ramificată, ce nu pot fi produși de către organism. Acești aminoacizi esențiali ce alcătuiesc BCAA-urile sunt leucina, izoleucina și valina. Combinația dintre aceștia însumează 1/3 din mușchii scheleteci a corpului uman și joacă un rol important în sinteza proteinei.
Pe lângă faptul că este unul dintre cele mai eficiente suplimente pentru creșterea masei musculare, BCAA-ul aduce un pachet de beneficii pe care nu îl poți ignora.
Cu siguranță ai auzit că acești BCAA susțin creșterea masei musculare pe lângă consumul de proteine.
Diferența între aminoacizii esențiali și cei neesențiali?
Am mai discutat despre aceștia în articole anterioare dar dorim să clarificăm acest aspect și acum.
Așadar aminoacizii esențiali nu poti fi produși de organism și trebuie să îi obții din alimente complete sau din suplimente nutritive. Aminoacizii neesențiali poti fi produși de către corp din vitamine și alți aminoacizi. Și să clarificăm că neesențial nu înseamnă neimportant. Există câțiva aminoacizi neesențiali cum ar fi glutamina care sunt foarte importanți în procesul de refacere a țesutului muscular.
Ce sunt BCAA-urile?
Aminoacizii sunt cărămizile din care sunt formate proteinele. Când consumi alimente care conțin proteine, ele sunt digerate prin intermediul stomacului și intestinelor. În acest proces, proteinele sunt descompuse în aminoacizi individuali și lanțuri scurte de aminoacizi. Acești aminoacizi sunt suficienți de mici încât pot fi absorbiâi în fluxul sangvin.
Așadar odată ce aminoacizii sunt absorbiți în fluxul sangvin ei ajung în tot corpul. Aminoacizii sunt implicați în repararea musculară, funcționarea creierului și chiar pentru creșterea părului.
Cum te pot ajuta aminaocizii BCAA?
Aminoacizii esențiali BCCA au un beneficiu important pentru sportivi deoarece în primă faza catabolică aceștia sunt metabolizați în mușchii scheletici și nu în ficat, fiind folosiți mai mult pentru creșterea în masă musculară și nu în producerea de energie.
Astfel, BCAA-ul poate îndeplini două scopuri în timpul antrenamentului din sala de fitness: poate fi folosit de către mușchi pe post de combustibil iar când antrenamentul se termină începe să repare țesutul muscular distrus. De aceea mulți antrenori și experți în suplimente recomandă luarea acestor aminoacizi înainte, în timpul și după antrenament.
În general, cu cât de antrenezi mai intens și mai mult cu atât vei consuma mai mult BCAA pe post de combustibil. Aici poți vedea de ce este bine să iei BCAA înaintea antrenamentului dacă vrei să ai o sesiune intensă și de lungă durată. Nu o să simți o doză de BCAA la fel de intens ca și una pre-workout însă o să își facă efectul și o să te ajute să crești în masă mai repede.
Creșterea în masă musculară cu BCAA
BCAA-ul și-a crescut pe reputația pe baza faptului că ajută la creșterea masei musculare. Dar cum face asta?
După cum bine ști, țesutul muscular este făcut din proteine. Iar proteinele sunt făcute din aminoacizi ce sunt strâns legați împreună. Mușchii cresc prin alinierea mai multor aminoacizi împreună pentru a face crea mai multe proteine. Acest proces este cunoscut sub numele de sinteza proteinelor musculare.
Chiar dacă cei trei aminoacizi esențiali ce compun BCAA-ul se află și ei în șirul de aminoacizi, rolul lor nu este de a fi doar niște cărămiduțe. De exemplu leucina ajută la creșterea masei musculare dar se comportă și precum cheia ce pornește mașina. Aceasta stimulează și insulina.
Și mai este un mod prin care BCAA-ul influențează creșterea masei. Există un hormon cu care suntem cu toții familiari, și anume cortizolul – hormonul stresului. În timpul antrenamentului, nivelul de cortizol din corp crește. Cortizolul încurajează descompunerea proteinelor musculare (pierderea țesutului muscular) și se „ia la harță” cu testosteronul.
Un alt mod prin care aminoacizii cu catenă ramificată îmbunătățesc creșterea masei musculare este mărirea nivelului de hormon de creștere.
BCAA-ul ajută și la slăbit
BCAA sunt foarte eficienți când trebuie să ajute atleții sau persoanele obișnuite să ardă grăsime și să păstreze masa musculară. Principalul beneficiu pe care îl poți obține din consumarea aminoacizilor cu catenă ramificată este un nivel de energie ridicat în timpul antrenamentelor, chiar dacă te afli la o dietă strictă.
Și, la fel ca și majoritatea aminoacizilor, BCAA au un efect de reducere a apetitului, lucru ce poate fi de mare ajutor dacă iubești ciocolata.
Ce cantitate de BCAA trebuie să iau?
Între 5 și 10 grame reprezintă cantitatea tipică. Sigur, aceasta poate varia, în funcție de tipul de antrenament, durata de refacere etc. Evident, suplimentarea înainte și în timpul antrenamentului cu BCAA va crește randamentul, iar suplimentarea post-antrenament va accelera refacerea musculară.
Dacă ești serios și vrei să investești ceva energie și timp pentru a crește rapid în masă musculară, poți lua BCAA și dimineața împreună cu puțină proteină. Astfel vei încetini procesul metabolic de distrugere a masei musculare ce apare în timpul nopții când ești al dietă.
your comment -
Par JulianneM le 14 December 2020 à 14:04
Dacă faci sport în mod regulat pudrele proteice reprezintă cea mai rapidă masă pe care ți-o poți prepara sau cel mai rapid mod de a obține o sursa de proteine. Faptul că pudra proteică este vegană înseamnă că proteinele care intră în compoziția acesteia provine din plante (soia, mazăre, orez, alune sau cânepă), mai degrabă decât din produse de origine animală precum carne, lapte și ouă.
Trebuie să știi de la început că acest articol nu se adresează strict persoanelor care au o dietă vegană. Puteți combina cu ușurință zilnic proteine din zer cu proteine vegetale.
Nu toate pudrele proteice conțin aminoacizii esențiali
Înainte de a achiziționa o pudră proteică asigură-te că aceasta are o sursă completă de aminoacizi adică mai exact cei 9 aminoacizi esențiali.
O pudră proteică vegană obținută doar din mazăre nu va conține toți aminoacizii, dar una realizată din mai multe tipuri de plante poate avea un profil complet al aminoacizilor.
Pudre proteice vegane sau nonvegane (de origine animală)?
Au fost comparate eficacitatea proteicelor de origine animală cu cele vegetale și s-a demonstrat că sunt la fel de eficiente în reducerea grăsimii corporale, creșterea forței musculare și a masei musculare, precum și a rezistenței fizice.
Pudrele proteice pot fi socotite într-o anumită măsură niște suplimente alimentare. Să nu uităm însă faptul că pudrele proteice, deși pot fi benefice dacă alegem unele de bună calitate, nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrată.
Știm că proteina este un nutrient important pentru persoanele active și nu toate plantele conțin toți aminoacizii esențiali, așa că suplimentele proteice sunt adesea considerate un element cheie pentru obținerea performanțelor în anumite situații.
După antrenament, mușchii noștri sunt într-o stare de degradare a fibrelor musculare, iar o alimentație cu surse complete de proteine, de calitate ridicată, este necesară pentru a stimula procesul de refacere și reconstrucție musculară.
Așadar puteți apela cu ușurință la proteine vegetale pentru că se absorb mult mai rapid în organism. Sunt indicate mai ales seara când metabolismul mai încetinește și digestia este mai greoaie.
Care sunt principalele beneficii ale proteinelor vegane?
Te ajută să slăbești
Probabil cel mai important beneficiu pe care îl au pudrele proteice în ceea ce privește pierderea în greutate, este abilitatea acestora de a reduce apetitul.
Creșterea aportului de proteine cu 30% pe zi scade necesarul de calorii cu peste 400 de calorii. Adică veți consuma mai puține calorii pentru că proteinele sunt sațioase.
Doar o creștere modestă a aportului de proteine de la 10% la 18% a redus cu 50% cantitatea de grăsimi pe care persoanele au recuperat-o după o cură de slăbire.
Sunt ușor de digerat
Pudrele vegane sunt ușor de digerat și conduc la mai puține dificultăți gastrice decât cele pe bază de proteine din zer de exemplu. În plus, nu conțin lactoză, iar intoleranța sau sensibilitatea la lactoză reprezintă o problemă din ce în ce mai des întâlnită. De aceea, aceste proteine vegetale sunt indicate și persoanelor cu intoleranță sau sensibilitate la lactoză.
Reprezintă o sursă bună de fibre
Aceste tipuri de pudre proteice au și un conținut mediu spre ridicat de fibre ce contribuie la un tranzit intestinal bune, reduce colesterolul și majută la menținerea unei greutăți optime.
Febrele conferă o senzație de sațietate, ceea ce ne face să mâncăm mai puțin, motiv pentru care includerea în alimentație a pudrelor proteice poate fi benefică atunci când vrem să slăbim.
Au un profil nutrițional bogat
Consumul adecvat de vitamine și minerale este esențial pentru sănătate pentru că acestea ajută organismul să funcționeze eficient, stimulând sistemul imunitar.
Deși alimentele integrale ar trebui să reprezinte sursa principală de micronutrienți, consumarea unui supliment alimentar care să contribuie la asigurarea dozei optime de vitamine și minerale poate fi utilă atunci când nu reușim să consumăm zilnic suficiente fructe și legume.
Așadar aceste proteine vegetale au un profil nutrițional bogat în vitamine și minerale.
Contribuie la creșterea masei musculare
Mulți sportivi sau atleți consumă pudre proteice în perioadele de antrenament pentru a-și îmbunătății forma fizică, performanța.
Pentru a vă defini la maxim trebuie să reduceți grăsimile și carbohidrații din alimentația voastră. Acest fapt poate induce o reacție de distrugere a proteinelor pentru a fi utilizate ca sursă energetică. Culturiștii care țin o dietă restrictivă trebuie să crească consumul la 3,5 grame pentru fiecare kilogram de greutate corporală.
Au beneficii numeroase pentru sănătate
În funcție de sursa vegetală, pudrele proteice vegane au diverse beneficii pentru sănătate, cum ar fi:
– Pudra proteică din mazăre are o cantitate ridicată de arginină care contribuie la scăderea tensiunii sangvine, fiind benefică în cazul hipertensiunii.
– Pudra proteică din soia poate contribui la reducerea colesterolului nesănătos și a riscului de afecțiuni cardiace, dar și a simptomelor menopauzei.
– Proteinele din orezul brun ajută la combaterea stresului hepatic oxidativ care poate conduce la afecțiuni hepatice cronice și se produce când există un dezechilibru între agenții oxidanți și antioxidanți. Aceste proteine protejează ficatul de daunele produse de agenții oxidanți.
– Proteinele din cânepă pot fi un aliat în tratamentul afecțiunilor cardiace. Cânepa este bogată în acid linoleic
Proteinele animale au dezavanjatul de a veni la pachet cu alți nutrienți care pot prezenta risc pentru sănătate dacă sunt consumați în cantități mari.
Grăsimile saturate sunt primii nutrienți care se asociază cu sursele animale de proteine. Carnea, lactatele, chiar și ouăle, conțin cantități mari de grăsimi saturate, daca nu sunt alese atent.
De aceea, se recomandă alegerea variantelor de carne slabă, a peștelui și a lactatelor degresate pentru asigurarea aportului de aminoacizi esențiali.
Dacă luăm în discuție sursele de proteine vegetale, acestea furnizează nutrienți benefici, cum sunt fibrele, grăsimile nesaturate, anumite izoflavone (soia). Tocmai de aceea, valoarea lor nutrițională este mai apreciată decât cea a proteinelor animale, chiar dacă nu furnizează în mod ideal toți aminoacizii esențiali.
În concluzie proteinele din zer au o calitate superioară proteinelor de origine vegetală atât din punct de vedere al conținutului în aminoacizi esențiali. O alimentație echilibrată și sănătoasă poate conține ambele surse de proteine în cantități aproximativ egale pentru adulți.
Pentru a nu fi expuși riscului de boli cronice metabolice asociate cu un consum mare de alimente de origine animală, pentru aportul de proteine trebuie alese alimentele sărace în grăsimi saturate sau alți nutrienti cu efecte negative asupra sănătății.
your comment -
Par JulianneM le 23 November 2020 à 16:02
Evitarea produselor animale nu trebuie să însemne lipsa proteinelor. Există proteine vegetale pe care veganii le pot utiliza pentru a obține toți nutrienții de care au nevoie. Indiferent daca o persoană se află pe drum sau încearcă să mănânce ceva rapid după un antrenament, există numeroase pulberi proteice bazate pe plante pe care persoana în cauză le poate utiliza. Simple sau aromate, acestea pot fi amestecate cu apă, cu lapte vegan sau cu fulgi de ovăz și alte alimente pentru a suplimenta dieta.
Alimentele din plante precum orezul, mazărea și semințele de floarea-soarelui nu conțin proteine, precum carnea și peștele, dar procesatorii alimentari pot elimina cea mai mare parte din grăsimi și carbohidrați și pot izola proteina găsită în aceste alimente pentru a face pudre bogate în proteine.
În ciuda unor afirmații contra acestor pudre vegetale, majoritatea proteinelor vegetale nu sunt complete, ceea ce înseamnă că nu conțin niveluri optime ale tuturor aminoacizilor esențiali pentru a susține sinteza proteinelor din corp. Totuși, aceasta nu este o problemă dacă sunt consumate regulat o varietate de proteine vegetale.
Tipuri de proteine vegetale care pot fi cumpărate pentru a obține cele mai bune rezultate
1. Proteina din mazăre
Pulberea de proteine din mazare nu este facuta din mazare verde dulce, ci din verisorii sai cu proteine superioare, mazare despicata galbena.
Un sfert de cana (28 de grame) de portie de proteina de mazare contine aproximativ 21 de grame de proteine si 100 de calorii, in functie de marca. Ca si alte leguminoase, este scazuta in aminoacidul esential metionina.
Cu toate acestea, proteina de mazare este deosebit de bogata in aminoacizii esentiali cu catena ramificata (BCAAs), leucina, izoleucina si valina, care ajuta la alimentarea muschilor care lucreaza si stimuleaza corpul sa faca proteine musculare.
Intr-un studiu de 12 saptamani, 161 de tineri au mancat 25 de grame de pulbere de proteine de mazare de doua ori pe zi, inclusiv imediat dupa antrenament. Cei mai slabi participanti au avut o crestere de 20% a grosimii musculare a bicepsului, comparativ cu doar 8% din grupul placebo.
Mai mult, castigurile musculare experimentate cu proteina din mazare au fost similare cu cele ale consumatorilor de proteine din zer (lapte). Studiile la animale si la om sugereaza, de asemenea, ca proteina din mazare poate promova sentimentele de plinatate si scaderea tensiunii arteriale.
Praful de proteine din mazare este bogat in BCAA pentru a sprijini construirea muschilor. Cercetarile preliminare sugereaza ca este la fel de eficient ca proteina din zer in sustinerea castigului muscular. De asemenea, poate reduce tensiunea arteriala si poate stimula starea de satieitate.
2. Proteina de cânepă
Proteina de canepa provine din semintele plantei de canabis, dar dintr-o varietate crescuta care contine doar urme de compus euforic tetrahidrocannabinol (THC).
Un sfert de cana (28 de grame) de portie de proteina de canepa are aproximativ 12 grame de proteine si 108 calorii, in functie de marca. Este, de asemenea, o sursa excelenta de fibre, fier, zinc, magneziu si acid alfa-linolenic (ALA), forma vegetala de grasimi omega-3.
Deoarece canepa are un continut scazut de aminoacid lizina, nu este o proteina completa. Cu toate acestea, daca sunt consumate in mod obisnuit leguminoase sau quinoa, se poate umple acest gol.
Cercetarile de laborator sugereaza ca proteina din semintele de canepa poate fi o sursa valoroasa de compusi care scad tensiunea arteriala. Cu toate acestea, efectele sale nu au fost testate la oameni suficient de mult pentru a trage o concluzie.
Aceste doua tipuri de proteine vegetale sunt unele dintre cele mai des cautate, insa exista si altele pe care sportivii le utilizeaza pentru un regim de viata sanatos.
Evitarea produselor animale nu trebuie sa insemne lipsa proteinelor. Exista proteine vegetale pe care veganii le pot utiliza pentru a obtine toti nutrientii de care au nevoie. Indiferent daca o persoana se afla pe drum sau incearca sa manance ceva rapid dupa un antrenament, exista numeroase pulberi proteice bazate pe plante pe care persoana in cauza le poate utiliza. Simple sau aromate, acestea pot fi amestecate cu apa, cu lapte vegan sau cu fulgi de ovaz si alte alimente pentru a suplimenta dieta.
Alimentele din plante precum orezul, mazarea si semintele de floarea-soarelui nu contin proteine, precum carnea si pestele, dar procesatorii alimentari pot elimina cea mai mare parte din grasimi si carbohidrati si pot izola proteina gasita in aceste alimente pentru a face pudre bogate in proteine.
In ciuda unor afirmatii contra acestor pudre vegetale, majoritatea proteinelor vegetale nu sunt complete, ceea ce inseamna ca nu contin niveluri optime ale tuturor aminoacizilor esentiali pentru a sustine sinteza proteinelor din corp. Totusi, aceasta nu este o problema daca sunt consumate regulat o varietate de proteine vegetale.
Tipuri de proteine vegetale care pot fi cumparate pentru a obtine cele mai bune rezultate
1. Proteina din mazăre
Pulberea de proteine din mazare nu este facuta din mazare verde dulce, ci din verisorii sai cu proteine superioare, mazare despicata galbena.
Un sfert de cana (28 de grame) de portie de proteina de mazare contine aproximativ 21 de grame de proteine si 100 de calorii, in functie de marca. Ca si alte leguminoase, este scazuta in aminoacidul esential metionina.
Cu toate acestea, proteina de mazare este deosebit de bogata in aminoacizii esentiali cu catena ramificata (BCAAs), leucina, izoleucina si valina, care ajuta la alimentarea muschilor care lucreaza si stimuleaza corpul sa faca proteine musculare.
Intr-un studiu de 12 saptamani, 161 de tineri au mancat 25 de grame de pulbere de proteine de mazare de doua ori pe zi, inclusiv imediat dupa antrenament. Cei mai slabi participanti au avut o crestere de 20% a grosimii musculare a bicepsului, comparativ cu doar 8% din grupul placebo.
Mai mult, castigurile musculare experimentate cu proteina din mazare au fost similare cu cele ale consumatorilor de proteine din zer (lapte). Studiile la animale si la om sugereaza, de asemenea, ca proteina din mazare poate promova sentimentele de plinatate si scaderea tensiunii arteriale.
Praful de proteine din mazare este bogat in BCAA pentru a sprijini construirea muschilor. Cercetarile preliminare sugereaza ca este la fel de eficient ca proteina din zer in sustinerea castigului muscular. De asemenea, poate reduce tensiunea arteriala si poate stimula starea de satieitate.
2. Proteina de cânepă
Proteina de canepa provine din semintele plantei de canabis, dar dintr-o varietate crescuta care contine doar urme de compus euforic tetrahidrocannabinol (THC).
Un sfert de cana (28 de grame) de portie de proteina de canepa are aproximativ 12 grame de proteine si 108 calorii, in functie de marca. Este, de asemenea, o sursa excelenta de fibre, fier, zinc, magneziu si acid alfa-linolenic (ALA), forma vegetala de grasimi omega-3.
Deoarece canepa are un continut scazut de aminoacid lizina, nu este o proteina completa. Cu toate acestea, daca sunt consumate in mod obisnuit leguminoase sau quinoa, se poate umple acest gol.
Cercetarile de laborator sugereaza ca proteina din semintele de canepa poate fi o sursa valoroasa de compusi care scad tensiunea arteriala. Cu toate acestea, efectele sale nu au fost testate la oameni suficient de mult pentru a trage o concluzie. Aceste doua tipuri de proteine vegetale sunt unele dintre cele mai des cautate, insa exista si altele pe care sportivii le utilizeaza pentru un regim de viata sanatos.
your comment -
Par JulianneM le 4 November 2020 à 14:39
Pudrele proteice sunt un supliment nutritiv popular. Proteina este un macronutrient esențial care ajută la formarea mușchilor, la repararea țesuturilor și la crearea de enzime și hormoni. Folosirea pudrei proteice poate ajuta, de asemenea, la scăderea în greutate și îi poate ajuta pe oameni să-și tonifice mușchii.
Există multe tipuri diferite de pudră proteică, inclusiv pulberi pe baza de lactate și pe bază de plante adică proteine vegetale.
În acest articol, discutăm unele dintre beneficiile pentru sănătate ale pulberilor proteice și diferitele tipuri disponibile.
În mod cert, proteina este unul dintre elementele care contribuie la construcția oaselor, mușchilor și pielii. Organismul are nevoie de proteine pentru a produce hormoni, enzime și alte substantțe chimice.
Iată de ce proteinele sunt atât de importante și benefice pentru organism:
Contribuie eficient la managementul greutății
Există diferite tipuri de proteine disponibile pentru utilizare. Consumarea alimentelor bogate în proteine din zer sau proteine vegetale și consumul de suplimente pot ajuta la menținerea unei stări optime de sațietate. Sațietatea tinde să ducă la dimensiuni mai mici ale porțiilor și la gustări mai puțin frecvente, ceea ce poate ajuta o persoană să mențină o greutate optimă sau să piardă în greutate, dacă este necesar.
Un studiu din 2017 a raportat că suplimentarea dietei cu proteine din zer ar putea reduce greutatea corporală și masa totală de grăsime la persoanele supraponderale sau obeze. De asemenea, poate reduce tensiunea arterială, colesterolul total și alți factori de risc pentru boli cardiovasculare.
Are un rol important pentru creșterea musculară
Proteinele sunt esențiale pentru creșterea mușchilor. Mulși sportivi și pasionați de sport consumă shake-uri de proteine, deoarece cred că aceste băuturi îi vor ajuta să se mențină în formă după antrenamentul de forță.
O analiza din 2018 a 49 de studii susține utilizarea suplimentelor proteice în acest scop. Cercetările sugerează că suplimentele proteice îmbunătățesc semnificativ dimensiunea și forța musculară la adulții sănătoși care efectuează antrenamente de rezistență, cum ar fi ridicarea greutăților sau alergatul.
Suplimentarea cu proteine a fost la fel de eficientă la bărbați cât și femei. Cu toate acestea, eficacitatea poate scădea odată cu vârsta, deoarece adulții în vârstă au cerințe proteice mai mari decât cei mai tineri.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că, odată ce proteina a depășit 1,6 grame (g) pe kilogram (kg) de greutate corporală, participanții nu au avut beneficii suplimentare.
Asigură recuperarea după efort fizic
Pe lângă faptul că suplimentele cu proteine contribuie la creșterea mușchilor, pot ajuta la repararea mușchilor și țesuturilor deteriorate. Drept urmare, sportivii pot folosi pulbere proteică pentru a accelera recuperarea după durerile musculare după exerciții fizice.
Multe studii raportează că administrarea de suplimente proteice după exerciții poate ajuta recuperarea prin reducerea leziunilor musculare și îmbunătățirea performanței musculare și sinteza proteinelor musculare.
Aportul zilnic recomandat de proteine pentru persoanele cu vârsta de 19 ani și peste este de 46 g pentru femei și 56 g pentru bărbați. Oamenii care consideră ca este dificil să obțină aceste cantități, incluzând, probabil, în aceasta categorie și vegetarienii, pot utiliza suplimente cu proteine. Este posibil ca sportivii, persoanele care merg la sală, adulții în vârstă și persoanele cu o boală cronică să depășească recomandările generale privind aportul de proteine. Cercetările arată că sportivii cu un regim de antrenament intens pot consuma doua ori aportul zilnic recomandat de proteine, variind între 1,4 și 2,0 g per kg de greutate corporală.
În plus, pe lângă toate acestea este necesar și ca proteina să fie de bună calitate.
Puteți apela cu multă încredere și la batoane proteice atunci când nu aveți timp să vă luați aportul necesar de proteine din mâncare sau să preparați um shake proteic.
your comment
Follow this section's article RSS flux
Follow this section's comments RSS flux