• Studiile efectuate au confirmat faptul că prevenirea este o armă eficientă în calea îmbolnăvirilor. Pentru oricare dintre noi, a face controale medicale periodice înseamnă , pe lângă o notă bună la capitolul civilizație, o șansă în plus pentru a avea o viață lungă și sănătoasă.

    Mic îndrumar: Teste pentru sănătate de fier

    Acest articol se dorește a fi un mic îndrumar pentru toți cei ce doresc să înceapă o activitate sportivă, de orice natură, și care sunt obligați (părerea mea, care concordă cu a tuturor specialiștilor) să-și verifice starea generală a funcționării organismului.

    1- Determinarea indicelui masei corporale

    Indicele masei corporale este egală cu greutatea în kilograme împărțită la pătratul înălțimii (în metri). De exemplu: o persoană cu înălțimea de 1,80 m și greutatea de 90 kg are indicele 28. Cum se interpretează rezultatul:
    – mai puțin de 20 – deficit ponderal.
    – de la 20 la 25 – normal.
    – mai mare de 25 dar mai mic de 30 – supragreutate.
    – mai mare de 30 – obezitate.
    – mai mare de 40 – obezitate grav.

    2 – Determinarea adipozității

    Adipozitatea reprezintă procentul de grăsime din corp, și constituie un pericol atunci când valorile sunt mai mari decât cele optime.

    Procentul de grăsime care ne caracterizează poate fi aflat prin mai multe metode, cea mai folosită fiind metoda măsurării pliurilor de grăsime subcutanată. Ea are avantajul ca nu necesită decât un caliper ( un fel de șubler) și dă rezultate destul de exacte.

    Măsurătorile se fac la jumătatea feței posterioare a bratului, sub vârful omoplatului, pe marginea pectoralului (la bărbați), lateral de ombilic, deasupra crestei iliace, la jumătatea feței anterioare a coapsei și pe fața laterală a gambei, în treimea sa superioara. De obicei aceste măsurători se fac în cabinete de specialitate, dotate cu un astfel de caliper.

    3 – Determinarea indicilor cardiovasculari

    Frecvența cardiacă – luată dimineața, în repaus.
    Valori normale: 60-80 bătăi pe minut.

    Sub 60 bătăi pe minut = bradicardie, constituie semn de antrenare, dacă persoana practică exercițiu fizic regulat.
    Peste 80 bătăi pe minut = tahicardie, semn că din diferite motive, ce trebuie neaparat investigate, inima lucrează neeconomic.

    Tensiunea arterială, luată dimineața în repaos.
    După cum se știe, tensiunea este dată de doua valori, cea maximă și cea minimă.
    Valori normale pentru maximă: între 10 și 14,5.
    Sub 10 reprezintă hipotensiune arterială iar peste 14,5 reprezintă hipertensiune.
    Valori normale pentru minimă: cel mult 8,5.
    Peste această valoare se consideră hipertensiune.

    4 – Cum citim analizele de sânge

    De obicei, când ne facem analizele, mergem să le citească doctorul, pentru ca nu prea știm ce reprezintă lista aceea de cifre și denumiri pe care o primim de la laborator.

    Evident că doar doctorul ne poate spune rezultatul final, dar hai să înțelegem cât de cât aceste analize și să ne dăm seama de starea noastră de sănătate.

    Hemoglobina: valoarea normală este de 12-14 g la 100 ml de sânge.
    Sub aceste valori= anemie.

    Glicemia (concentrația glucozei în sânge).
    Valori normale: 60-120 mg la 100 ml de sânge.
    Sub 60= hipoglicemie (întâlnită de obicei la infometați).
    Peste 120= hiperglicemie, semn de diabet.

    Lipide totale: valori normale cuprinse între 500-800 mg la 100 ml de sânge.

    Colesterol. Se vorbește de trei tipuri de valori ale colesterolului:
    – colesterolul total (CT),
    – colesterolul cu densitate crescută (CDC)
    – și colesterolul cu densitate scăzută (CDS).
    CDC este așa numitul colesterol „bun” (de aceea este bine când valorile lui cresc), iar CDS este colesterolul „rău”, nefavorabil. Raportul CT/CDC nu trebuie să fie mai mare de 5.

    5 – Alte analize și valori care pot fi indicii pentru starea de sănătate:

    – număr de leucocite: normal 6000 – 8000 / mm3 de sânge. – calcemie: valori normale 9-11 mg/ 100.

    Articole care v-ar putea interesa:

    Șase beneficii esențiale ale utilizării leucinei

    Fetele pot slăbi eficient cu ajutorul exercițiilor la sală

    Iată 6 mituri frecvente despre fitnessul feminin

    Ce efecte au aminoacizii BCAA asupra organismului


    your comment
  • Dincolo de rigiditatea detaliilor utilizate în descrierea panourilor solare și a performanțelor ce le însoțesc, trebuie reținut faptul că utilizarea acestora la scară largă înseamnă o contribuție majoră la purificarea mediul înconjurător.

    Cate feluri de panouri solare exista?

    Un beneficiu adus de panourile solare este acela că nu afectează în mod negativ mediul înconjurător: nu emană gaze și nu poluează aerul.

    Așadar un panourile solare convertesc energia solară (căldura) în energie termică, transferabilă prin intermediul instalației speciale, în sistemul de încălzire al casei. Practic, rolul acestora este de a prelua căldura soarelui, multiplicând-o și conducând-o în boiler, unde încălzește apa menajeră, sistemul de încălzire al casei sau chiar apa din piscină.

    Judecand dupa intrebuintarea lor, poti alege intre panouri solare fotovoltaice si termice, iar selectandu-le dupa modul cum sunt construite, se impart în monocristaline, policristaline si amorfe pentru cele fotovoltaice si plane sau cu tuburi vidate pentru cele termice.

    Panourile fotovoltaice

    Panourile fotovoltaice transforma radiatia solara in energie electrica, in cadrul unui sistem fotovoltaic cu baterii sau conectat la retea. Celulele sale fotovoltaice capteaza energia ca un detector de lumina si o convertesc in electricitate, printr-o pelicula argintie in 2 straturi montata in jurul unui strat semiconductor.

    1. Panourile fotovoltaice monocristaline

    Sunt cele mai calitative produse, dar si cele mai scumpe. Tehnologia a evoluat de la 6% randament din 1950 la 20% astazi, in functie si de marimea panoului solar.

    2. Panourile fotovoltaice policristaline

    Cele mai raspandite panouri fotovoltaice sunt insa cele policristaline, pentru pretul cu 10% mai redus, dar si cu o eficienta maxima de 16%.

    3. Panourile fotovoltaice amorfe

    Aceste tipuri de panouri solare raman cele mai putin eficiente in conditii de lumina intensa (5-7% randament) insa compenseaza daca sunt amplasate in medii cu conditii slabe de lumina, cand se dovedesc cele mai performante. Un alt beneficiu este faptul ca pot fi montate pe suport curbat sau flexibil. Sunt, de obicei, alegerea transportatorilor pentru a fi amplasate pe barci.

    Panourile solare termice

    Leonardo Da Vinci utiliza energia solara in scopuri casnice, inca din secolul XV, cand folosea o oglinda concava pentru a directiona lumina spre a incalzi apa. Panourile solare termice de astazi sunt construite in acelasi scop, extins la incalzirea locuintei sau a piscinei, intr-un sistem putin mai dezvoltat decat cel al ganditorului renascentist. Panourile solare termice sunt de 2 tipuri.

    1. Panourile termice plane folosesc un element absorbant ce transforma radiatia solara in energie termica si-o cedeaza unui agent termic (apa/antigel). Astfel, energia este preluata spre a fi stocata sau utilizata pe loc de catre colector. Carcasa metalica este rezistenta la intemperii iar pierderile energetice sunt, de obicei, reduse.

    2. Panourile termice cu tuburi vidate consta in 2 tuburi concentrice din sticla borosilicata sudate intre ele in fiecare tub al colectorului. Spatiul dintre tuburi se videaza iar avantajul lor este absorbirea energiei in mod eficient si reflexivitatea redusa. Exista multiple tipuri de tuburi vidate, insa cele de tip heat-pipe sunt cele mai recomandate.

    Pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termicesisteme gazsisteme apasanitare sau electrice.

    Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alamateava si fitinguri cupruteava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexalteava si fitinguri PVCfitinguri zincrobineti gazcontoare apamufe rapide si mansoane reparatiiobiecte sanitare, baterii sau electrice.

    Alte articole ce v-ar putea interesa:

    Ghidul Timely: Cum aleg un panou solar?

    Sistem de panouri solare pentru preparare apa calda si incalzire

    Panouri solare: ce sunt si ce beneficii aduc acestea?


    your comment
  • Ei bine, știm că sunt femei care detestă pijamalele, poate pentru că nu se simt confortabil în ele, nu găsesc pijamale în care să se simtă cu adevărat relaxate și confortabile în ele sau efectiv au fost forțate de către părinți toată copilăria să poarte pijamale.

    E mai bine cu pijamale sau fără? Ce tip de pijama preferi?

    Însă iubitoarele de pijamale se împart în trei mari categorii. Indiferent de preferințele pe care le ai, am  făcut o selecție în care sigur te vei regăsi și tu.

    Pijamale cu pantaloni lungi

    Dacă multe dintre pijamalele tale au pantaloni lungi atunci aici este categoria ta . Fie că porți pijamale cu pantaloni groși sau subțiri, fie că sunt din bumbac, pijamale din mătase, din satin, largi sau mulați acestea sunt preferatele tale.

    Sunt multe dintre iubitoare de pijamale din această categorie care poartă pantaloni lungi în casă dar nu dorm neapărat cu ei. Și astfel intră și în altă categorie.

    Tot în această categorie există marile amatoare de pijamale cu nasturi cum sunt de exemplu pijamalele de damă de la Misstero Ocean Blue Lace sau pijamale din mătase Sierra Silk Swarovski. Însă sunt multe care aleg modele de pijamale mai simple.

    Aproape în unanimitate am ajuns la concluzia că cel mai important factor la alegerea unei pijamale este materialul și modelul. Trebuie să fie plăcut la atingere, moale, confortabil sau mătăsos precum pijamale din mătase.

    O nouă surpriză la categoria “pantaloni lungi” a fost modelul bluzei de pijama care chiar nu contează. Fetelor le plac toate modelele de top. Se pare că atâta timp cât pantalonii sunt lungi, în partea de sus pot purta de la maiou la tricou sau cămașă. Aici aleg în funcție de sezon, de cât de cald e în casă sau de cât de friguroase sunt.

    Pijamale cu pantaloni scurți

    Că e iarnă sau vară tot pantaloni scurți au la pijamale. Singura diferențiere pe sezoane se face la partea de sus. Pentru vară aleg pijamale cu top cu bretele subțiri sau tricou, iar pentru iarnă aleg bluze cu mânecă lungă sau bluze tip cămașă. Diferența față de categoria anterioară este că aici nu renunță niciuna la pantaloni atunci când se bagă în pat.

    Pijamale tip cămasă fără pantaloni

    Sunt o parte din iubitoarele de cămăși de noapte, de la foarte sexy la foarte simple cu bretele, cu mâneci lungi sau tip cămasă din mătase lungă.

    A doua subcategorie este cea care se intersectează cu iubitoarele de pantaloni lungi. Ele preferă să doarmă fără pantaloni, dar îi poartă prin casă cu plăcere. Tot aici le-am încadrat și pe cele care urăsc pijamalele. Ei bine, da! Ele există. Și nu își cumpără niciodată pijamale, ci doar niște tricouri de dormit. Cu mesaje, cu desene, imprimeuri sau simple, important e să fie confortabile.

    Sursa: Adnews

    Articole din acelasi domeniu:

    Fii la modă și în pijamale nu doar cu ținutele de stradă

    Istoria matasii naturale si cum se obtine aceasta

    Simte-te eleganta si relaxata in pijamale confortabile la tine acasa

    E pacat sa dormi la voia intamplarii, alege o pijama perfecta


    your comment
  • Instalaţiile cu panouri solare (care sunt diferite de panourile fotovoltaice, producătoare de energie electrică) pot asigura un aport de până la 35 – 40% din căldura necesară unei locuinţe pe perioada sezonului rece.

    Panourile solare termice: ce sunt si ce beneficii aduc acestea?

    Piaţa panourilor solare din România este în creştere, arată producătorii din domeniu precum Timely.ro. Aceste sisteme cu panouri solare pot asigura atât prepararea apei calde, cât şi un aport de energie în procesul de încălzire a unei locuinţe pe perioada sezonului rece.

    Ce sunt panourile solare?

    Panourile solare sunt grupuri de celule solare care funcționează împreună, cu scopul de a converti energia solară în energie termică (panourile solare) sau în energie electrică(panourile fotovoltaice).

    Dincolo de rigiditatea detaliilor utilizate în descrierea panourilor solare și a performanțelor ce le însoțesc, trebuie reținut faptul că utilizarea acestora la scară largă înseamnă o contribuție majoră la purificarea mediul înconjurător.

    Un beneficiu adus de panourile solare este acela că nu afectează în mod negativ mediul înconjurător: nu emană gaze și nu poluează aerul.

    Așadar un panourile solare convertesc energia solară (căldura) în energie termică, transferabilă prin intermediul instalației speciale, în sistemul de încălzire al casei. Practic, rolul acestora este de a prelua căldura soarelui, multiplicând-o și conducând-o în boiler, unde încălzește apa menajeră, sistemul de încălzire al casei sau chiar apa din piscină.

    Cum funcționeaza un panou solar?

    Sistemele de panouri solare folosesc căldura de la soare pentru a încălzi apa menajeră. Apa caldă se obține prin încălzirea agentului termic (apă, antigel) din interiorul instalației cu ajutorul radiației solare.

    Întrucât întreg spectrul radiației solare este utilizat pentru producerea de energie termică, randamentul panourilor solare termice este ridicat, fiind de peste 70% raportat la energia razelor solare incidente.

    Sistemele de încălzire a apei folosesc panourile solare, numite colectoare, care se instalează de cele mai multe ori pe acoperișul casei.

    Acestea colectează căldura de la soare pe care o folosesc pentru a încălzi înmagazinată în cilindrul de apă.

    Un boiler clasic poate fi folosit alături de sistemul de panouri solare pentru a încălzi apa la temperaturi mai ridicate.

    În interior, panourile solare au tuburi din cupru, umplute cu agent termic, care circulă, transferând energia termică de la soare către apa menajeră a casei. Ele sunt confecționate dintr-un material extrem de puternic, denumit borosilicat. În interiorul lor, tuburile conțin reflectoare care captează și concentrează lumina solară.

    Diferențele de funcționare nu sunt semnificative, în schimb se deosebesc prin materialele din care sunt confecționate, în funcție de colectorul de care dispun și în funcție de sistemul de circulare al apei.

    Pentru a afla cate tipuri de panouri solare sunt citiți aticolul următor:

    Cate tipuri de panouri solare exista

    Funcționează și iarna panourile solare?

    Sistemele cu panouri solare funcţionează, însă, şi iarna. La parametri mai reduşi decât în perioada sezonului cald, având în vedere unghiul mai redus sub care razele solare ating suprafaţa pământului, dar şi faptul că zilele sunt mai scurte.

    Media insolaţiei în lunile noiembrie – martie este de 1,74 de KWh/mp/zi, din care, utilizând un colector Panosol pot fi captaţi 1,65 KWh/mp/zi. Media de temperatură în lunile noiembrie – martie este de 2,34 de grade Celsius, ceea ce determină o cantitate necesară încălzirii spaţiului de locuit la 22 de grade Celsius de 9 Wh/mp sau 216 Wh/mp/zi. Un metru pătrat de panou solar poate încălzi 7,5 metri cubi de incintă, echivalentul a trei metri pătraţi dintr-o locuinţă.

    Beneficiile utilizării de sisteme de panouri solare

    Panourile solare pot asigura până la 70 – 80% din necesarul anual de apă caldă menajeră a unei locuințe, reprezentând o economie consistentă pentru fiecare familie.

    Funcționând tot anul, panourile solare vidate pot gestiona întregul volum de ACM pe durata sezonului cald, randamentul scăzând iarna.

    De asemenea încălzirea locuinței poate fi mai ieftină utilizând panouri solare pentru preîncalzirea apei din circuit.

    Pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termicesisteme gazsisteme apasanitare sau electrice.

    Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alamateava si fitinguri cupruteava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexalteava si fitinguri PVCfitinguri zincrobineti gazcontoare apamufe rapide si mansoane reparatiiobiecte sanitare, baterii sau electrice.

    Sursa: Timely

    Alte articole ce v-ar putea interesa:

    Ghidul Timely: Cum aleg un panou solar?

    Sistem de panouri solare pentru preparare apa calda si incalzire

    Panouri solare: ce sunt si ce beneficii aduc acestea?

    Cate tipuri de panouri solare exista


    your comment
  • Cu siguranță un bărbat poate arăta bine în pijamale dacă acestea sunt create cu bun gust, dintr-un material de calitate precum mătasea sau bumbacul.

    Si barbatii poarta pijamale sau dorm in orice?

    Știm că atunci când eram copii am purtat pijamale, dar oare bărbații continuă să poarte pijamale?

    Răspunsul este da, și pot fi surprins să afle că probabil poartă deja pijamale fără să le denumească astfel. Bărbații sunt privilegiați la acest capitol pentru că pot purta aproape orice atunci când dorm. De exemplu un bărbat poate burta un tricou din bumbac și boxeri sau o bluză confortabilă cu pantaloni lungi din bumbac sau elasten.

    O parte dintre bărbați optează pentru un set de pijamale moderne care sunt compuse de obicei dintr-o haină cu mânecă lungă și pantaloni lungi dintr-un material ușor precum in, vâscoză, bumbac sau mătase.

    Misstero a lansat o colecție vestimentară de pijamale pentru bărbații care își doresc să poarte pijamale clasice de calitate pentru un plus de confort și stil. Astfel, poți rămâne în pijamale atunci când petreci timpul în casă şi doar mai adaugi un halat Misstero dacă este o zi mai rece. Partea bună este că le poţi lua cu tine şi atunci când călătoreşti, fără să-ţi schimbi prea mult obiceiurile.

    Poți opta pentru varianta loungwear adică pentru pijamale compuse din pantalon, bluză sau haină și halat sau pijamalele clasice compuse din pantalon si bluza.

    Prima varianta de pijamale le poți purta prin casă, poți să îți întâmpini musafiri în acest tip de outfit și să fi o gazdă apreciată.

    Îmbracă una din cele mai confortabile pijamale pentru bărbați din colecție, pentru un look cool și elegant de casă sau pentru un somn liniștitor.

    Și dacă îți dorești să te asortezi cu persoana dragă poți opta pentru set de pijamale femei cu pijamale barbati.

    Sursa: Adnews

    Articole din acelasi domeniu:

    Fii la modă și în pijamale nu doar cu ținutele de stradă

    Istoria matasii naturale si cum se obtine aceasta

    Simte-te eleganta si relaxata in pijamale confortabile la tine acasa

    E pacat sa dormi la voia intamplarii, alege o pijama perfecta


    your comment


    Follow this section's article RSS flux
    Follow this section's comments RSS flux