-
Par JulianneM le 28 May 2020 à 10:40
Este bine știut faptul că ciocolata neagră sau cu lapte este unul dintre cele mai îndrăgite alimente din lume atât de copii cât și de adulți. Astfel, ne-am gândit să trecem în revistă o serie de lucruri mai puțin cunoscute despre ciocolată, pe care probabil nu le știai și care, credem noi, și se vor părea extrem de interesante. Iată despre ce este vorba:
Cacaoa are un conținut mare de fier
Fierul este necesar pentru formarea hemoglobinei, a unor enzime, precum și a mioglobinei. Acesta mai are și rolul de a vindeca și preveni anemiile, asigură nutriția mucoaselor, secreția gastrică, respirația celulară, ajută la procesul de creștere, mărește rezistența la îmbolnăviri, mai ales la infecții, transportă diferite substanțe chimice implicate în metabolismul energetic, are acțiune antioxidantă, ajută la creșterea armonioasă, asigură funcția reproductivă.
Cacaoa este bogată în magneziu
Magneziul actionează ca factor de creștere, tonic general, regenerator, echilibrant psihic, antidepresiv și tranchilizant, are rol alături de calciu și fosfor în controlul excitabilității musculare și înlesnește metabolismul vitaminei C și al calciului.
Cacaoa este mai eficientă în prevenirea cariilor decât fluorul
Părți din boabele de cacao neutralizează bacteriile din gură și cariile dentare. Cacaoa are un efect anti-bacterial și poate fi folosită cu succes împotriva plăcii și a altor agenti dăunatori.
Cacaoa reprezintă cea mai bogată sursă de antioxidanți din lume
Printre antioxidanții continuți în cantitate mare în cacao se numără polifenoli, catechine și epicatechine. În boabele de cacao există mai mulți antioxidanți decât în vinul roșu, afine, acai, rodii și goji, luate împreună.
Ciocolata a fost consumată pentru prima dată sub formă de băutură
Cacao a fost preparată sub formă de băutură atât în cultura mexicană, cât și în cea aztecă, deși rezultatul nu era deloc asemănător cu ciocolata caldă pe care o cunoaștem în zilele noastre – era o băutură cu gust amărui, care se consuma cu ocazia anumitor ceremonii, ca de exemplu cele de căsătorie. Aztecii au apreciat atât de mult boabele de cacao, încât erau adesea folosite ca monedă de schimb.
Ciocolata are efect energizant
Acizii grași, cum ar fi acidul stearic și acidul palmitic (atât saturați), cât și acidul oleic (nesaturat) ajută la creșterea nivelului de energie, fără riscul de a acumula colesterol, în ceea ce privește cacaoa pură. Atunci când cacaoa este utilizată pentru ciocolată, cantitatea de colesterol pe care o conține depinde de tipul de lapte și alte produse lactate utilizate ca ingrediente.
Ciocolata solidă a fost inventată în Marea Britanie
Magazinul britanic Fry and Sons a inventat ceea ce ei au numit „ciocolată comestibilă” în 1847, prin combinarea untului de cacao cu zahăr și lichior de ciocolată. Astfel ciocolata dulce putea fi consumată și în formă solidă. Tot în Marea Britanie a fost produsă și prima tabletă de ciocolată, de către compania Cadbury, în 1842.
Ciocolata cu lapte a fost creată în Elveția
Nu degeaba elvețienii sunt cunoscuți și în zilele noastre pentru sortimentele lor de ciocolată. Elvețianul Daniel Peter a creat ciocolata cu lapte în 1875 – după opt ani petrecuți pentru a-și perfecționa rețeta. Laptele condensat a devenit ingredientul cheie.
Ciocolata crește imunitatea
Cele două tipuri de flavonoide prezente în ciocolată sunt în principal catechinele și epicatechinele. Ciocolata amăruie are un nivel ridicat de catechine, care stimuleaza sistemul imunitar al organismului uman și astfel contribuie la prevenirea apariției numeroaselor afecțiuni cronice.
Ciocolata poate fi considerată un aliment nutritiv
Atunci când consumi ciocolată de calitate, care conține un procent ridicat de cacao, aceasta poate considerată un aliment nutritiv, cu condiția să fie consumată cu moderație. O tabletă de 100 grame ciocolată neagra, cu un procent de 70-85% cacao, conține 11 grame fibre, fier, magneziu, cupru, mangan, potasiu, fosfor, zinc și seleniu. Bineînțeles, având în vedere că o tabletă întreagă de ciocolată amăruie conține aproximativ 600 de calorii, precum și o cantitate moderată de zahăr, este de la sine înțeles de ce este nevoie de multă moderație.
Există mai multe tipuri de ciocolată
Cea mai comună este ciocolata cu lapte, însă nu este indicată pentru siluetă, deoarece conține adesea mult zahăr și lapte. Ciocolata amăruie, sau ciocolata neagră, după cum mai este numită, este o ciocolată cu un conținut ridicat de cacao, în general de peste 70%.
Ciocolata albă nu este ciocolată în adevăratul sens al cuvântului, deoarece nu conține boabe de cacao. În schimb, poate conține unt de cacao. Așadar, cea mai bună alegere pentru un mic răsfăț dulce o reprezintă ciocolata amăruie, însă fără alte creme, nuci sau fructe.
Sursa: Hardbody
Alte articole de pe ADNEWS
Copiii care se joacă cu piese LEGO dezvoltă abilități practice
Ghid cumpărător: Cum să alegi un set LEGO frumos pentru copilul tău
Câte calorii trebuie să consumi zilnic pentru a arde grăsimi?
Care este rolul și importanța contabilității pentru afacerea ta?
your comment -
Par JulianneM le 5 May 2020 à 10:40
Piaţa panourilor solare din România este în creştere, arată producătorii din domeniu precum Timely.ro. Aceste sisteme cu panouri solare pot asigura atât prepararea apei calde, cât şi un aport de energie în procesul de încălzire a unei locuinţe pe perioada sezonului rece.
Instalaţiile cu panouri solare (care sunt diferite de panourile fotovoltaice, producătoare de energie electrică) pot asigura un aport de până la 35 – 40% din căldura necesară unei locuinţe pe perioada sezonului rece.
Ce sunt panourile solare?
Panourile solare sunt grupuri de celule solare care funcționează împreună, cu scopul de a converti energia solară în energie termică (panourile solare) sau în energie electrică(panourile fotovoltaice).
Dincolo de rigiditatea detaliilor utilizate în descrierea panourilor solare și a performanțelor ce le însoțesc, trebuie reținut faptul că utilizarea acestora la scară largă înseamnă o contribuție majoră la purificarea mediul înconjurător.
Un beneficiu adus de panourile solare este acela că nu afectează în mod negativ mediul înconjurător: nu emană gaze și nu poluează aerul.
Așadar un panourile solare convertesc energia solară (căldura) în energie termică, transferabilă prin intermediul instalației speciale, în sistemul de încălzire al casei. Practic, rolul acestora este de a prelua căldura soarelui, multiplicând-o și conducând-o în boiler, unde încălzește apa menajeră, sistemul de încălzire al casei sau chiar apa din piscină.
Tipuri de panouri solare
Cele doua tipuri principale de panouri solare sunt
- panouri solare de apa calda;
- panouri solare fotovoltaice.
Acestea sunt asemanatoare, si ambele sunt panouri montate pe acoperis, dar panourile solare de apa calda si panourile solare fotovoltaice sunt diferite.
Panou solar de apa calda. Acest panou solar de apa calda foloseste energia de la soare pentru a incalzi apa. Se folosesc cel mai mult pentru apa calda menajera dar se monteaza si sisteme de panouri solare pentru aport la incalzire.
Panou solar fotovoltaic. Foloseste energia de la soare pentru a produce energie electrica ce se consuma in casa sau se poate trimite in sistemul centralaizat de energie electrica.
Cum aleg un panou solar?
Ca sa dimensionezi un sistem de incalzire pentru apa calda cu panouri solare presurizate, poti urma aceste recomandari:
Scopul dimensionarii panoului solar este ca sa acopere necesarul de apa calda in perioada in care este soare (vara).
Ca regula generala se foloseste 1 metru patrat de panou solar pe persoana.
Cum funcționeaza un panou solar?
Sistemele de panouri solare folosesc căldura de la soare pentru a încălzi apa menajeră. Apa caldă se obține prin încălzirea agentului termic (apă, antigel) din interiorul instalației cu ajutorul radiației solare.
Întrucât întreg spectrul radiației solare este utilizat pentru producerea de energie termică, randamentul panourilor solare termice este ridicat, fiind de peste 70% raportat la energia razelor solare incidente.
Sistemele de încălzire a apei folosesc panourile solare, numite colectoare, care se instalează de cele mai multe ori pe acoperișul casei.
Acestea colectează căldura de la soare pe care o folosesc pentru a încălzi înmagazinată în cilindrul de apă.
Un boiler clasic poate fi folosit alături de sistemul de panouri solare pentru a încălzi apa la temperaturi mai ridicate.
În interior, panourile solare au tuburi din cupru, umplute cu agent termic, care circulă, transferând energia termică de la soare către apa menajeră a casei. Ele sunt confecționate dintr-un material extrem de puternic, denumit borosilicat. În interiorul lor, tuburile conțin reflectoare care captează și concentrează lumina solară.
Diferențele de funcționare nu sunt semnificative, în schimb se deosebesc prin materialele din care sunt confecționate, în funcție de colectorul de care dispun și în funcție de sistemul de circulare al apei.
Pentru a afla cate tipuri de panouri solare sunt citiți aticolul următor:
Cate tipuri de panouri solare exista
Funcționează și iarna panourile solare?
Sistemele cu panouri solare funcţionează, însă, şi iarna. La parametri mai reduşi decât în perioada sezonului cald, având în vedere unghiul mai redus sub care razele solare ating suprafaţa pământului, dar şi faptul că zilele sunt mai scurte.
Media insolaţiei în lunile noiembrie – martie este de 1,74 de KWh/mp/zi, din care, utilizând un colector Panosol pot fi captaţi 1,65 KWh/mp/zi. Media de temperatură în lunile noiembrie – martie este de 2,34 de grade Celsius, ceea ce determină o cantitate necesară încălzirii spaţiului de locuit la 22 de grade Celsius de 9 Wh/mp sau 216 Wh/mp/zi. Un metru pătrat de panou solar poate încălzi 7,5 metri cubi de incintă, echivalentul a trei metri pătraţi dintr-o locuinţă.
Concret, un panou de aproximativ 1 mp produce anual in medie 120 kW pe an, in Romania. Iar in privinta celor termice, agentul termic din instalatia solara poate ajunge la 120°C iar temperatura apei din acumulatorul termic poate ajunge pana la 90°C, insa este recomandata limita de 55, pentru a nu cauza depuneri de calcar.
Beneficiile utilizării de sisteme de panouri solare
Panourile solare pot asigura până la 70 – 80% din necesarul anual de apă caldă menajeră a unei locuințe, reprezentând o economie consistentă pentru fiecare familie.
Funcționând tot anul, panourile solare vidate pot gestiona întregul volum de ACM pe durata sezonului cald, randamentul scăzând iarna.
De asemenea încălzirea locuinței poate fi mai ieftină utilizând panouri solare pentru preîncalzirea apei din circuit.
Pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termice, sisteme gaz, sisteme apa, sanitare sau electrice.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
your comment -
Par JulianneM le 3 April 2020 à 17:43
Cu siguranță proteinele de proveniență animală sunt complete, pe când o sursă de proteine vegetale este adesea incompletă dar organismul uman nu are nevoie de toți cei 9 aminoacizi în fiecare porție de mâncare. Avem nevoie de acești aminoacizi în fiecare zi, nu la fiecare masă. Cei nouă aminoacizi pot fi derivați dintr-o singură sursă de hrană, sau o combinație de alimente, care formează împreună o proteină completă.
Cu un număr din ce în ce mai mare de vegetarieni și vegani, calitatea proteinelor vegetale (vs. celor din surse animale) devine un subiect important.
Și cei care sunt vegetarieni au nevoie de o sursă de proteine pentru creșterea masei musculare.
Iată cele 20 de surse bogate în proteine vegetale.
1. Semințe de cânepă
Semințele de cânepă conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, și sunt, de asemenea, bogate în fibre. Acestea oferă un raport optim de omega-3 și omega-6 acizi grași și sunt, de asemenea, bogate în minerale și antioxidanți. Aceste semințe sunt legate de reducerea inflamației la nivel de sistem și de echilibrul hormonal, printre multe alte beneficii.
100g de semințe de cânepă conțin 30g de proteine.
2. Semințe de chia
Semințele de chia sunt o sursă completă de proteine vegetale într-o formă ușor de digerat, și sunt, de asemenea, abundente în fibre și acizi grași omega3. Ele sunt, de asemenea, bogate în minerale, inclusiv calciu, mangan, fosfor, fier și zinc. Semințele Chia conțin, de asemenea, triptofan, care vă poate ajuta să obtineți un somn mai bun.
3. Quinoa
Quinoa, considerată a fi o pseudocereală, este și ea o sursă excelentă de proteine vegetale. De asemenea, este bogată în fibre, cupru, acid folic, magneziu, mangan, fosfor și zinc, precum și o serie de antioxidanți. Quinoa conține și saponine, cărora le sunt atribuite proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii.
100g de quinoa gătită conțin 4,5g de proteine.
4. Hummus de năut și tahini
Humusul de casă, care este în mod tradițional făcut din năut (de asemenea, cunoscut sub numele de fasole Garbanzo), ulei de măsline și usturoi, formează o proteină completă atunci când este cuplat cu nuci sau semințe. Năutul este bogat în fibre, minerale și molibden. Data viitoare când prepari hummus, adaugă câteva semințe de floarea soarelui sau de susan (sau tahini- ulei de susan) în rețeta ta și te vei bucura de o proteină completă, si o inimă sănătoasă.
00g de hummus cu tahini conține 8g de proteine.
5. Orezul brun și fasolea
Combinația dintre o varietate de cereale integrale cu leguminoase formează o proteină completă. Din acest motiv, un castron de orez brun și de fasole este o opțiune foarte bună pentru un complex mare de proteine. Orezul brun este o bună alegere, întrucât nu conține gluten. Fasolea oferă o varietate de substanțe nutritive, inclusiv vitamina B1, o varietate de minerale, și molibden, un mineral extrem de util organismului.
100g de orez brun fiert conțin 2,6g de proteine
100g de fasole fiartă conțin 9g de proteine
6. Linte cu orez
Lintea este considerată o sursă foarte bună de proteine vegetale, carbohidrați complecși și fibre. Este o excelentă sursă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul și magneziul, dar si de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentație sunt lintea verde și cea roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii.
100g de linte fiarta contin 9g de proteine.
100g de orez brun fiert contin 2,6g de proteine
7. Spirulina cu nuci
Spirulina oferă aproape toți aminoacizii esențiali în sine. Aceasta conține, de asemenea, o gamă largă de minerale, împreună cu mai multe vitamine B și un număr de compuși antioxidanți. Oferă organismului clorofila, care este foarte benefică pentru sistemul circulator, împreună cu sistemul digestiv și ficat. Atunci când este cuplată cu nuci, care sunt, de asemenea, bogate în minerale, veți obține o proteină completă.
100g de spirulină conțin 58g de proteine
100g de nuci conțin 15g de proteine vegetale
8. Drojdia de bere inactivă
Drojdia de bere inactivă este adesea folosită în bucătăria vegetariană, mai ales pentru ca are un gust asemănător cascavalului. Mai este numita și ”proteina vegetarienilor”, deoarece este o sursă bogată de proteine complete, având peste 55% proteină de calitatate. Cu un conținut de 18 aminoacizi, fulgii de drojdie intră în categoria proteinelor complexe și pe lângă acestea, conțin și 15 minerale. Unul dintre beneficiile fulgilor de drojdie ar fi conținutul mare de vitamine B (după unele păreri, drojdia de bere inactivă conține și vitamina B12) care ajută la menținerea unui nivel echilibrat de stres, prevenția cancerului de pancreas, asigurând și o piele sănătoasă. Alte elemente aflate din belșug în fulgii de drojdie sunt: magneziul, chromium, cuprul, vanadiumul, molybdenumul și litiumul.
100g de fulgi de drojdie de bere inactivă conțin 44g de proteine
9. Semințe de floarea-soarelui, susan, in, dovleac
Aceste semințe sunt bogate atât în proteine, cât și în vitaminele E, B1, B6, acid folic, minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, dar și typtofan și fitosteroli.
100g de semințe de floarea-soarelui, crude, conțin 21g de proteine vegetale
100g de semințe de susan conțin 20g de proteine
100g de semințe de in conțin 18g de proteine
100g de semințe de dovleac, crude, conțin 24g de proteine
10. Nuci, alune, caju, fistic, alune de pădure
S-a demonstrat că nucile și alunele conțin din abundență atât proteine vegetale, cât și grăsimi sănătoase (chiar și Omega-3), fiind, de altfel, și o sursă bogată de vitamine și minerale. Nucile românești sunt și sursă de polifenoli (antioxidanți) alimentari.
100g de nuci românești, crude, conțin 21g de proteine
100g de migdale crude conțin 22g de proteine
100g de caju crud conțin 18g de proteine
100g de alune de pădure crude conțin 25g de proteine
100g de fistic crud conțin 25g de proteine
11. Soia
Produsele alimentare derivate din soia, cum ar fi tofu, edamame și tempeh, oferă proteine complete, grăsimi sănătoase și fibre. Fitosterolii, lecitina, acizii grași Omega-3 și alte substanțe din compoziția semințelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului mamar. Soia are efecte benefice și în ceea ce privește funcționarea tractului digestiv, ușurând procesele digestive și de asimilare. Consumarea produselor pe baza de soia duce și la un mai bun reglaj în ceea ce privește ciclurile menstruale. Este contraindicată în dietele celor ce suferă de hipotiroidie, a femeilor însărcinate și copiilor în vârstă de sub 3 ani. Trebuie alese, de preferință, produse derivate din soia din cultura organică, obținute prin fermentare.
100g tofu bio conțin 14g de proteine vegetale
12. Hrișca
Hrișca este bogată în vitaminele E, B1 si B2, dar și în proteine complete, carbohidrați, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu și fier. Deși nu face parte din clasa cerealelor (este o plantă ierboasă înrudită cu rubarba și stevia creață), hrișca este net superioara grâului, de exemplu, prin elementele nutritive care protejează organismul de factorii externi și îl fortifică mai ales în sezonul rece și la începutul primăverii.
100g de hrișcă boabe conțin 13g de proteine vegetale
13. Amarant
Un motiv pentru care ar trebui să introduci amarantul în dieta ta este conținutul său nutritiv remarcabil. Este mai bogat în minerale, precum calciu, fier, fosfor și carotenoide decât majoritatea legumelor. Este, de altfel, o sursă de proteine complete.
100g de amarant conțin 15g de proteine vegetale
14. Mazăre verde și uscată
Mazărea este bogată în proteine, minerale, vitamine și fibre esențiale pentru organism. Este o sursă esențială de vitamina K, care activează calciul din organism care este mai rapid asimilat de oase. Mazărea este și o sursă importantă de acid folic și vitamina B6, substanțe importante pentru combaterea osteoporozei și arterosclerozei. Mazărea conține și numeroase vitamine din complexul B: tiamina (B1), riboflavina (B2) și niacina (B3). Aceste vitamine ajută la reglarea nivelului de lipide, carbohidrați și proteine din organism. Pentru a obține un profil complet de aminoacizi esențiali, se recomandă a fi consumată cu orez brun integral.
100g de mazăre uscată conțin 24g de proteine
100g de mazăre verde conțin 3g de proteine
15. Fulgii integrali de ovăz
Ovăzul este o sursă bună de elemente nutritive precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan și magneziu. De asemenea, ovăzul este o sursă bună de antioxidanți, fibre și de proteine. Una dintre componentele găsite în fulgii de ovăz – beta-glucanul – este o fibră solubilă despre care se consideră că are efecte benefice asupra nivelului de colesterol din sânge. Ovăzul este și o sursă importantă de vitamina B1, esențială pentru producerea de energie.
100g de fulgi integrali de ovăz conțin 13g de proteine
Pe lângă proteinele vegetale obținute din surse naturale puteți apela si la suplimente nutritive bogate în proteine vegetale.
Sursa: Adnews
your comment -
Par JulianneM le 17 March 2020 à 10:52
Ramele, întrerupătoarele, capacele prizelor pot fi adesea trecute cu vederea când este vorba de curățare. Nu este chiar primul lucru la care oamenii se gândesc când fac curăţenie. Cu toate acestea, Timely vă recomandă să le curățați periodic. Aflaţi de ce trebuie să faceți acest lucru!
Ramele prizelor
De ce ar trebui să le curățați?
Motivele sunt similare cu carcasele comutatoarelor de lumină. Atrag germenii cu ușurință. De asemenea, culoarea se poate schimba în timp și poate colecta praf.Cum să le curățați în siguranță?
Opriți alimentarea cu energie electrică pentru a preveni pericolele. Scoateți capacul plăcii de alimentare. Rama poate fi pur și simplu ștearsă cu apă caldă și săpun. Pulverizaţi cu o soluţie pentru îndepărtarea a prafului / murdăriei pe un tampon de bumbac și ștergeți cu grijă murdăria din priză. Dacă rama pare prea decolorată, înlocuiţi-o! Reporniţi alimentarea.Capacele întrerupătoarelor
De ce ar trebui să le curățați?
Acestea sunt locuri comune pentru germeni. Un întrerupător este pornit și oprit pe toată ziua și noaptea de mai diverse persoane. Chiar dacă locuiți singur, sunteți în continuare în contact continuu cu germenii din alte zone.Cum să le curățați în siguranță?
Nu pulverizați niciodată produsele de curățare direct pe capacul întrerupătorului. Dacă lichidul a intrat pe placa de comutare, există un risc major de pericol. Asiguraţi-vă că electricitatea este oprită în casă. Acest lucru va preveni electrocutarea şi alte riscuri. Scoateți capacul intrerupătorului de pe perete cu o șurubelniță. Curățați-l direct cu săpun și apă caldă. Uscați-l bine și înșurubați-l pe perete, apoi porniți din nou electricitatea. Dacă aveţi un capace care nu se pot deşuruba, atunci aplicaţi soluţia pe o cârpă uscată şi ştergeţi capacul direct pe perete. Ca şi în cazul de mai sus, electricitatea trebuie oprită.Și dacă tot discutăm despre prize întrebarea se pune dacă aveți prize cu protecție pentru copii în cazul în care aveți copii?
Prizele electrice se găsesc în aproape fiecare cameră dintr-o cameră, ceea ce reprezintă un risc constant dacă aveți copii. Mulți copii suferă arsuri și șocuri severe în fiecare an din cauza introducerii diverselor obiecte în găurile acestora.
Preveniți acest lucru prin protejarea prizelor astfel:
Combinația întrerupător cu priză
Prizele cu întrerupător reprezintă un mecanism dual care blochează introducerea obiectelor în găurile acestora de către copii, aducând un plus semnificativ de siguranță.
Prize cu clapetă
Prizele standard cu protecție mecanică, cu clapetă, sunt la îndemână pentru oricine din punct de vedere financiar. Reprezintă o soluție ieftină și eficientă.
Capace de protecție
Capacele de protecție sunt perfecte pentru evitarea pericolului ca micuții năzdrăvani să bage mâna sau diverse obiecte în priză. Sunt potrivite atât pentru prize cu împământare cât și pentru cele fără.
Daca v-ati gandit sa refaceti instalatia electrica sau construiti o casa noua pe timely puteti gasi produse electrice precum conductor cupru, doza, bec, cablu electric litat, siguranta automata.
De asemeneanea pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termice, sisteme gaz, sisteme apa, sanitare sau electrice.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii.
Alte articole ce v-ar putea interesa:
Ghidul Timely: Cum aleg un panou solar?
Sistem de panouri solare pentru preparare apa calda si incalzire
your comment -
Par JulianneM le 20 February 2020 à 15:18
Sistemul de panouri solare reprezinta o solutie perfecta pentru prepararea apei calde menajere si incalzirea locuintei pentru aplicatii rezidentiale, industriale sau comerciale.
Principiul de functionare al unui sistem de panouri solare este reprezentat de captarea energiei solare in tuburile vidate fiind transmisa catre heat-pipe si ajungand in cele din urma sa fie preluata de agentul termic.
Panourile solare cu tuburi vidate sunt considerate cele mai performante datorita izolarii termice. Tuburile vidate ale panoului solar functioneaza independent, iar deteriorarea unui tub nu necesita un procesc complicat de inlocuire.
Panourile solare se remarca prin avantaje precum:
- Functioneaza indiferent de temperatura exterioara, panourile solare sunt foarte eficiente si in timpul iernii;
- Emisiile de noxe sunt reduse,nu afecteaza mediul inconjurator;
- Tuburile deteriorate ale panourilor solare presupun un proces foarte usor de inlocuire;
- In ceea ce priveste costurile, montarea panourilor solare este eficienta si facila;
- Prezinta o eficienta ridicata de captare a energiei solare;
- Energia solara este inepuizabila;
- Inregistreaza pierderi minime de caldura.
Obisnuiti cu sistemul clasic de incalzire, cu diversi combustibili (de exemplu, gaze sau lemne) sau prin intermediul regiilor autonome (incalzire centralizata), consumatorii ezitau sa apeleze la panourile termice.
In ultima vreme insa, dorinta de a reduce costul utilitatilor si grija pentru mediul inconjurator au deschis viziunea romanilor catre acest tip de sistem de panouri solare.
Aceasta este o alternativa buna daca doriti sa produceti propria energie termica si sa renuntati cel putin partial la consumul de incalzire furnizata de catre regiile de autonome sau pe baza de combustibili (gaze, lemne).
Tipuri constructive
- Panouri solare plane
- Panouri solare nepresurizate
- Panouri solare presurizate
– Panou solar presurizat cu rezervor deasupra tuburilor
– Panou solar presurizat cu boiler in locuinta.
1. Panouri solare plane
Panourile solare plane sunt cele mai ieftine solutii pentru producerea apei calde menajere.
Rezervorul poate fi realizat din inox la interior si exterior sau inox la interior si tabla galvanizata la exterior. Cel din inox/inox este mai bun.
Rezervorul este alimentat la o sursa de apa (hidrofor, pompa, retea publica, etc). Cand acesta s-a umplut cu apa, un dispozitiv ce poate fi un robinet sau un flotor opreste alimentarea acestuia.
2. Panouri solare nepresurizate
Panourile solare nepresurizate reprezinta cea mai ieftina solutie si asigura ACM in perioada martie – noiembrie.
Panourile solare nepresurizate sunt compuse din:
- suport;
- tuburi vidate;
- rezervor nepresurizat;
- vas flotor;
Sistemul functioneaza pe principiul gravitatiei.
Tuburile vidate sunt tuburi de sticla si au o constructie speciala cu pereti dubli, de tip termos: un tub interior si un tub exterior intre care se afla vid de nivel 10-3 bar.
Alimentarea cu apa a sistemului trebuie facuta in zile racoroase sau dimineata (seara), deoarece exista riscul ca tuburile incinse sa fisureze in contact cu apa (rece).
3. Panouri solare presurizate
Aceste tipuri de panouri solare pot fi intalnite in doua variante:
- Panou solar presurizat cu rezervor deasupra tuburilor;
- Panou solar presurizat cu boiler in locuinta;
Avand in vedere ca aceste panouri solare functioneaza sub presiune, pot fi montate atat pe acoperis cat si la sol, nefiind dependente de inaltime sau electricitate.
Tuburile Vidate
Sistemul de panouri solare cu tuburi vidate sunt tehnologii complexe in care colectoarele de energie solara sunt proiectate cu sisteme de tuburi din sticla borosilicata (foarte rezistenta), amplasate in paralel si care au rol absorbant.
Tuburile exterioare contin un al doilea rand de tuburi, intre cele doua fiind vid, de aici si denumirea. Vidul are rolul de a elimina pierderile de caldura convectiva.
Tubul interior este invelit in materialul absorbant si inconjurat de tevi prin care circula agent termic (antigel solar-glicol).
Panourile solare cu tuburi vidate sunt mai eficiente decat panourile plane si deoarece razele soarelui cad perpendicular pe tuburi din mai multe unghiuri.
Pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termice, sisteme gaz, sisteme apa, sanitare sau electrice.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
Alte articole ce v-ar putea interesa:
Ghidul Timely: Cum aleg un panou solar?
Sistem de panouri solare pentru preparare apa calda si incalzire
your comment
Follow this section's article RSS flux
Follow this section's comments RSS flux