-
Par JulianneM le 18 October 2021 à 17:20
Filatelia este pasiunea celor care colecţionează mărci poştale, tocmai din dorinţa de a descoperi trecutul şi de a pătrunde în locuri, spaţii şi momente istorice inaccesibile. Dacă pentru unii această pasiune este un refugiu colecţionistic, pentru alţii devine domeniu de studiu şi cercetări.
Prima apariție
Prima marcă poștală pusă în circulație a fost celebrul Cap de bour la 22 iulie 1858, urmată de Principatele Unite sau Cuza.
După circulaţia acestei prime serii de timbre, la 1 noiembrie 1858 a fost pusă în circulaţie emisiunea a doua Cap de bour. De această a doua apariţie de marcă poştală se leagă povestea unui exemplar Zimbrulu şi Vulturulu (ziar apărut în secolul al XIX-lea în Moldova), care a ajuns să fie cel mai scump ziar din lume, datorită faptului că i s-au aplicat opt mărci poştale Cap de bour, din a doua emisiune.
Marca a avut putere de circulaţie numai în Moldova, ultima dată de circulaţie cunoscută fiind 3 mai 1862, la Oficiul poştal din Botoşani. În prezent, în lume, sunt monitorizate 750 de exemplare de Cap de bour din prima emisiune. Dintre acestea, 50 se află în România.
Perioada de pionierat a filateliei româneşti a fost marcată de personalităţi precum: Dimitrie C. Butculescu, Constantin Moroiu, Al. Cantacuzino, Ioan Oteteleşanu. A fost momentul în care tot mai mulţi filatelişti şi negustori pasionaţi s-au organizat în societăţi şi cluburi filatelice.
Dorinţa colecţionarilor de timbre de a comunica eficient şi rapid a dus la apariţia, în 1881, a primei reviste de filatelie din România, Timbrophilo (cu un număr limitat de apariţii, de numai trei numere). Până în 1900 au mai apărut şi alte reviste: Timbrofilul, Monitorul Societăţii Filatelice Române, Der Bukarester Philatelist, Curierul Mărcilor Poştale.
Prima asociație filatelică din țară
Societatea Română de Timbrologie a apărut, în 1891, ca urmare a iniţiativei deputatul Dimitrie C. Butculescu, ales preşedinte al organizaţiei. Dimitrie Butculescu este primul colecţionar român, care a apărut la doi ani după tipărirea primei emisiuni Cap de bour, organizator al primei expoziţii filatelice în propria casă, în decembrie 1891.
Într-o şedinţă, organizată la scurt timp după înfiinţarea organizaţiei, s-a hotărât schimbarea numelui acesteia în Societatea Filatelică Română. Cu această ocazie a fost adoptat şi un statut de funcţionare, „în scopul de a oferi timbrofililor din România un centru de întâlnire şi a-şi concentra forţele“.
În 1894, cu ocazia Expoziţiei Cooperatorilor, din grădina Cişmigiu, a avut loc o manifestare filatelică notabilă, prilej cu care a fost editată o carte poştală, ilustrată în trei nuanţe (roşu, galben şi albastru), creându-se şi prima ştampilă specială (Bucuresci Expoziţie), considerate primele exemplare realizate în ţara noastră.
Expoziţia s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al prinţului moştenitor Ferdinand şi al principesei Maria. Prezent la deschidere, regele Carol I i-a adresat lui Dimitrie C. Butculescu următorul elogiu: „Românul cel mai popular, apostolul patriotismului“.
„Bucureşti 58“ este numele unei expoziţii organizate de Departamentul Poştelor şi Telecomunicaţiilor împreună cu Asociaţia Filateliştilor din România.
1958 a fost şi anul înfiinţării Asociaţiei Filateliştilor din România, care îşi schimbă numele în Federaţia Filatelică Română (FFR), în anul 1990. În 1998 şi în 2004 filatelia românească a organizat evenimente de înaltă ţinută, după care a venit EFIRO 2008, prima Expoziţie Filatelică Mondială desfăşurată în România, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la emiterea primei mărci poştale româneşti, Cap de bour.
Care este profilul colecționarului
„Profilul colecţionarului român şi internaţional este acela al unei persoane cu o vârstă înaintată şi cu o bună pregătire intelectuală. Este un hobby frumos, dar foarte greu, care nu poate fi practicat chiar de oricine. Îţi trebuie anumite calităţi ca să faci filatelie.
În plan internaţional suntem apreciaţi, datorită nivelului ridicat al colecţionarilor noştri s-au câştigat numeroase medalii de aur. Participăm, exclusiv prin forţe proprii, la toate expoziţiile europene şi mondiale care se organizează pe parcursul unui an“, a declarat Leonard Paşcanu, preşedintele FFR.
În ultimii ani tot mai multe persoane tinere au devenit pasionate de colecționarea de timbre.
Filatelia este un hobby foarte personal, a cărui popularitate determinată de flexibilitatea sa față de necesitățile colecționarului. Provocare, informație, prietenie și amuzament sunt doar câteva din caracteristicile unuia dintre cele mai fascinante hobby-uri din lume, filatelia.
Marca poștală este un veritabil ambasador al istoriei, culturii și civilizației umane, deoarece, forma și funcția să îi conferă libertate de mișcare și posibilitatea de a transmite informații în toate colțurile lumii.
Pe Filatelia.ro găsiți o gamă largă de clasoare filatelie, accesorii filatelice și timbre.
your comment -
Par JulianneM le 23 February 2021 à 10:58
Fie ca o găsești măcinată, sub formă de ulei esențial sau baton, scorțișoara stimulează memoria, încetinește căderea părului și ne ajută să scăpăm și de câteva kilograme în plus. Fiind unul din alimentele cele mai bogate in antioxidanti ne mentine tineretea si combate stresul.
Scorțișoara este de asemenea una dintre aromele preferate în orice sezon și o includem cu drag în ceaiuri, în deserturi și o folosim pentru parfumarea locuinței.
Scoarța de scorţişoară se găseşte în mai multe soiuri, dar cea care ne interesează este scortisoara de Ceylon. Cunoscută încă din antichitate, scorţişoara de Ceylon uimeste cu proprietăţile sale benefice asupra sanatatii si frumusetii oamenilor. Virtuţile sale sunt lăudate atât în lupta împotriva diabetului cât şi ca ajutor pentru persoanele care ţin regim, sau pur şi simplu în banalele stări gripale.
Benefiicile aduse de scorțișoară:
- diminuează tensiunile nervoase și vindecă migrenele;
- reglează nivelul zahărului / glucozei din sânge (glicemia);
- îmbunătăţeşte memoria şi sporeşte atenţia;
- încetineşte procesul de golire a stomacului după fiecare masă;
- ajută în lupta împotriva îmbătrânirii datorate stresului şi redă strălucirea pielii obosite;
- este perfect pentru tratarea răcelilor, guturaiului şi gripei;
- protejează şi calmează gâtul iritat.
Atenție! Femeile însărcinate și persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să evite mirosul foarte puternic sau cantitățile foarte mari de scorțișoară.
Ce trebuie să știi despre scorțișoară
Are un conţinut bogat de antioxidanţi, cum ar fi polifenolii. Antioxidanţii protejează corpul de acţiunea radicalilor liberi, de stresul oxidativ al acestora.
Reduce riscul de boli de inimă. Scorţişoara a fost corelată cu un risc redus de boli de inimă, cea mai frecventă cauză de deces prematur la nivel mondial. Ea reduce nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL si al trigliceridelor, in timp ce colesterolul HDL (considerat „bun”) ramane stabil.
Are proprietăţi antiinflamatoare. Inflamaţia in corp este incredibil de importantă, însă ea devine o problemă când este cronică (pe termen lung) şi este îndreptată împotriva propriilor ţesuturi din corp.
Poate sa imbunatateasca sensibilitatea la insulină. Vestea bună este că scorţişoara poate reduce dramatic rezistenţa la insulină, ajutând acest hormon extrem de important să îşi facă datoria. Ajutând astfel insulina să îşi îndeplinească funcţia, scorţişoara poate reduce cantitatea de glucoză din sânge.
Are un puternic efect anti-diabet. Scorţişoara este renumită pentru efectele sale benefice în ceea ce priveşte scăderea glicemiei şi are câteva mecanisme care o ajută să facă acest lucru.
Un compus din scorţişoară poate să acţioneze asupra celulelor, mimând efectele insulinei. Acest lucru îmbunătăţeşte foarte mult efectele glucozei asupra celulelor, deşi acţionează mai lent decât insulina în sine. Doza eficientă de scorţişoară care are efecte anti-diabet, conform studiilor, este cuprinsă între 1 şi 6 grame pe zi.
Ajută în lupta contra infecţiilor bacteriene şi infecţiilor fungice. Compusul activ principal din scorţişoară (aldehidă cinamică) poate să ajute la lupta contra multor tipuri de infecţii.
S-a dovedit că uleiul de scorţişoară tratează eficient infecţiile tractului respirator cauzate de fungi. De asemenea, el poate să inhibe dezvoltarea anumitor bacterii, inclusiv Listeria si Salmonella.
Scorţişoara ajuta la scaderea in greutate.
S-a remarcat efectul de „scădere a apetitului”, în principal atunci când simţim nevoia de ceva dulce. Numeroşi nutriţionişti recomandă folosirea unei mici cutii conţinând scorţişoară, vanilie, coajă de portocală, cafea, pe care este suficient să o miroşi pentru a îndepărta nevoie de a ronţăi. Puteţi adăuga şi o picătură de ulei de scorţişoară şi o picătură de ulei de portocală sau mandarină. Puţină pudră de scorţişoară adăugată la ceai va diminua, de asemenea, pofta de mâncare.
your comment -
Par JulianneM le 4 November 2020 à 14:36
Înainte de a alege o baterie pentru baie trebuie să iei în calcul mai multe aspecte care să te ajute să faci alegerea corectă.
Pentru a nu avea parte de o surpriză neplăcută, în urma achiziției, este bine să consulți diferite opinii din mediul online, înainte de a te decide asupra unui model.
Bateria de baie pentru lavoar trebuie să îndreplinească două funcții cu succes:
– cea utilă, practică, ce constă în a furniza apa la temperatura dorită la o manevrare cât mai simplă, fără scurgeri, fără să stropească și într-un mod accesibil oricui;
– aspectul ce ar trebui să se integreze cu decorul băii tale, armonizându-se cu restul accesoriilor și să pe gustul tău.Iată criteriile de alegere a unei baterii perfecte
Calitatea produsului
Materialul din care este făcută bateria este un criteriu foarte important, cele mai bune fiind realizate din alamă sanitară, un aliaj de 58-62% cupru, 30-38% zinc și un procent foarte mic din alte materiale.
Cum este construită bateria
Fiecare baterie are o valvă internă care permite reglarea debitului de apă.
Bateriile cu cartuș ceramic sunt în prezent cel mai frecvent utilizat model deoarece furnizează un plus de siguranță în utilizare.Modul de pornire/oprire a apei
1.Baterii monocomandă adică baterie cu un singur mâner
Bateriile cu un singur mâner vă permit reglarea facilă, dintr-un singur foc, a temperaturii și a debitului apei.
Baterii monocomandă disponibile atât în varianta pentru chiuveta de baie / lavoar, duș, cadă și bideu, cât și cu montare pe tencuială sau încastrate în aceasta. Dacă alegeți montarea pe unul sau pe două orificii a bateriei, este exclusiv decizia dumneavoastră.
Între timp există baterii cu un singur mâner cu funcție de oprire a volumului și/sau cu control de temperatură integrat pentru apa caldă. Astfel puteți economisi energie și apă. Cea mai nouă tehnologie a senzorilor permite acționarea fără contact a bateriei, temperatura putând fi reglată de la un mâner sau de la un buton rotativ.
2.Baterii cu dublă comandă adică cu două mânere
Dacă doriți să reglați apa caldă și apa rece separat, de la două mânere diferite, atunci veți opta pentru o baterie cu dublă comandă. La alegerea unei baterii cu două mânere, țineți cont de faptul că aceasta implică un consum de apă mai ridicat, dat fiind faptul că trebuie să reglați din nou temperatura de fiecare dată.
Bateriile cu două mânere sunt disponibile atât în varianta pentru chiuveta de baie / lavoar, duș, cadă și bideu, cât și cu montare pe tencuială sau încastrate în aceasta. Pentru economie de spațiu, se recomandă bateriile cu montare pe un singur orificiu, dar dacă vreți să fiți generoși, se recomandă o baterie șic, cu montare pe trei orificii.
3.Baterii cu senzor de prezență/mișcare
Aceastea declanșează curgerea apei în momentul în care senzorul detectează apropierea mâinilor.
Aspect și design
Cele mai întâlnite tipuri de finisaje sunt cel cromat, argintiu, auriu sau bronz. Aspectul unei baterii devine una din principalele caracteristici care îți atrag atenția asupra unui model sau altul de baterie de lavoar.
Caracteristicile de calitate ale bateriilor
Bateriile de calitate ridicată se remarcă prin componentele de primă clasă integrate în acestea. De la perlator și până la racorduri și fitinguri – aici trebuie să se potrivească totul, pentru ca bateria să funcționeze timp îndelungat!
Componentele unei baterii sunt următoarele:
- Mâner
- Filet de cartuș
- Perlator
- Cartuș ceramic
- Cromare de înaltă calitate
- Corp baterie (din alamă)
- Furtunuri omologate
- Garnitură scurgere
De bateriile ieftine nu vă veți bucura multă vreme, deoarece prelucrarea de slabă calitate și componentele ieftine integrate se traduc în durate de utilizare scurte. Majoritatea bateriilor ieftine nu sunt așadar nici controlate și nici certificate, au foarte puține posibilități de reglare în scopul economiei de apă sau în scopul utilizării confortabile!
De asemeneanea pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termice, sisteme gaz, sisteme apa, sanitare sau electrice.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
your comment -
Par JulianneM le 9 September 2020 à 10:37
Pentru multe persoane achizitionarea de panouri solare a devenit accesibila prin diverse programe precum Programul Casa Verde datorita sprijinului oferit de stat in acest sens.
De ce sunt totusi atat de atragatoare panourile solare ca si modalitate de alimentare cu energie? Iata 10 avantaje concrete de care beneficiaza proprietarii de case care aleg aceasta solutie:
1.Independenta energetica
Energia solara captata de panouri solare este gratuita, autonoma si inepuizabila. Odata investitia initiala realizata, in afara de unele costuri de intretinere sau eventuale reparatii care pot fi necesare la un moment dat, energia captata este gratuita.
2.Sursa de energie disponibila 12 luni/an
Panourile solare asigura apa calda utilitara 12 luni pe an, atat timp cat este soare. Iarna, in functie de nivelul temperaturii externe, apa calda utilitara se poate asigura in combinatie cu alta sursa.
3.Energia ecologica
Energia obtinuta prin intermediul panourilor solare are un grad de poluare zero.
4.Durata de viata lunga
In functie de calitatea panourilor solare si modul de intretinere, panourile au o durata de viata de aprozimativ 25 – 30 de ani.
5. Usor de montat
Aceste panouri solare sunt relativ usor de montat. Datorita dimensiunilor, unele dificultati apar in etapa de transport, dificultati care pot fi rezolvate prin colaborarea cu o firma specializata.
6.Sunt Detasabile
Desi de putine ori este cazul, panourile solare pot fi mutate si in alta locatie decat cea in care au fost instalate initial.
7.Costuri reduse la energie
Mai putin cu 65% in cazul panourilor fotovoltaice.
8.Contribuie la un mediu mai sanatos
Panourile solare nu consuma nici un fel de combustibil si prin folosire reduc arderea de carbuni in centralele electrice.
9.Flexibilitate in amplasare
Le puteti instala pe acoperisul casei sau pe teren, in functie de necesitati.
Avantajele sunt incontestabile, mai ales atunci cand investitia se face cu cap si furnizorul de panouri solare se alege cu atentie. Timely este producator de panouri solare.
Pe timely.ro puteti gasi aceste panouri solare la preturi accesibile cu livrare la tine acasa.
Pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termice, sisteme gaz, sisteme apa, sanitare sau electrice.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
your comment -
Par JulianneM le 3 July 2020 à 15:33
Trebuie să știți pentru început că și ciocolata neagră și ciocolata albă conțin unt de cacao și sunt consumate ca desert sau utilizate în produse de cofetărie.
Ciocolata este derivată din fasolea plantei de cacao care este descompusă în lichior de ciocolată, untul de cacao (componenta grăsime) și pudra de cacao (partea fără grăsimi din boabele de cacao măcinate într-o pulbere).
Ciocolata neagră este produsă prin adăugarea de unt de cacao la zahăr și praful de cacao. Spre deosebire de ciocolata cu lapte, ciocolata neagră nu conține lapte.
Ciocolata albă conține numai unt de cacao, zahăr și substanțe solide din lapte, fără lichior de ciocolată sau praf de cacao. Deci din punct de vedere tehnic, ciocolata albă nu este deloc ciocolată.
Iată care sunt diferențele între ciocolata neagră și ciocolata albă
COMPARAȚIE CIOCOLATA ALBĂ CIOCOLATA NEAGRĂ Ingrediente Aceasta conține zahăr, unt de cacao și lapte solid (adică lapte praf), dar nu are în compoziție praf de cacao. Are în compoziție pulbere de cacao, unt de cacao și zahăr dar fără adaos de lapte. Gust Ciocolata albă nu are gust ciocolată, deoarece nu are cacao, dar este mai dulce, mai bogată, mai cremoasă și untoasă. Ciocolata neagră are un gust mai asemănător de ciocolată și un gust amărui datorită conținutului de pulbere de cacao. Textura Are o textură ușoară și untoasă. Are o textură uscată și calcaroasă din cauza lipsei de solide din lapte. Beneficii pentru sănătate Nu oferă aceleași beneficii pentru sănătate ca ciocolata neagră și are mai mult zahăr și grăsime Conținutul ridicat de cacao a fost asociat cu beneficii pozitive pentru sănătate, în special sănătatea cardiovasculară, datorită antioxidanților flavonolici. Ciocolata neagră trebuie să conțină cel puțin 35% cacao în substanța solidă și cel puțin 18% unt de cacao pentru a putea fi numită astfel. Cu toate acestea, conținutul de cacao poate fi, și de multe ori este, mult mai mare decat atât, si poate ajunge până la 70% și chiar 85%.
Ciocolata de înaltă calitate are un gust amărui și foarte aromată. Ciocolata neagră este sănătoasă, fiind o foarte bună sursă de antioxidanți cum am mai menționat.
Însă ciocolata albă conține grăsimea din lapte, lapte praf sau lapte condensat, care dau un gust dulce și o textură mai fină.
Ciocolata albă nu este ciocolată din punct de vedere tehnic, deoarece nu conține cacao, ci doar unt de cacao, zahar și lapte. Ciocolata albă trebuie să conțină substanțe solide din cacao, respectiv unt de cacao, în proporție de cel putin 14%, iar lapte și grăsimi din lapte cel putin 3,5%.
Despre valorile calorice pe care le are ciocolata trebuie spus că diferențele între cele trei tipuri sunt mici. Cele mai multe calorii le conține ciocolata cu lapte, 565 calorii. Urmează ciocolata albă, care are 540 calorii și ciocolata neagră cu 65% cacao, care are 535 calorii.
Cea mai „slabă” este ciocolată cu 86% cacao care conține 520 calorii. Diferențele sunt date de concentrația de cacao și de cantitatea de zahăr. Contribuie la stabilirea numărului de calorii și grăsimile din cacao, lapte și alte ingrediente adăugate. Dar un pătrățel de ciocolată are doar 50-60 de calorii.
Unii producători de ciocolată adaugă, de asemenea, grăsimi precum untul sau uleiurile vegetale – ar trebui să evitaţi ciocolata care conţine ulei de palmier. Adeseori, sunt adăugate şi substanţe artificiale, pentru sporirea aromelor şi culorilor.
Aproximativ 10-20g de ciocolată neagră (70% sau, de preferat, 80% substanţă solidă din cacao) pe zi, combinate cu fructe şi nuci, ar fi o alegere foarte bună pentru o gustare sau un desert.
Pe leonidas.store.ro găsiți drajeuri, batoane, tablete și mici delicii din ciocolatată neagră, ciocolata cu lapte și albă pentru toate gusturile. Fă-ți un cadou cu gust sau cumpără pentru cineva drag ție.
your comment
Follow this section's article RSS flux
Follow this section's comments RSS flux