-
Adnews: Opt beneficii uimitoare aduse de consumul de cafea
Cafeaua, alături de vinul roşu şi de ciocolată se află pe lista plăcerilor de care te poţi bucura deoarece, consumată moderat, aduce numeroase beneficii organismului şi sănătăţii tale.
Ajută în curele de slăbire
Cercetătorii care îi încurajează pe consumatorii de cafea susţin că femeile care consumă zilnic între două şi trei ceşti au un soi de protecţie împotriva cancerului de sân. Pe scurt, explicaţia stă în efectul cafelei asupra hormonilor feminini, estrogenii. Mult bine ar face cafeaua şi în cazul riscului de a dezvolta cancer al ficatului.
Cafeina este un bun adjuvant și în curele de slăbire pentru că produce o stimulare rapidă a secreției biliare, deschide canalele biliare și duce la eliminarea toxinelor.
Pentru a beneficia de aceste virtuţi ale cafelei este bine să o beţi fără îndulcitori şi fără lapte sau frişcă. Totodată, băută înainte de masă, cafeaua neagră inhibă pofta de mâncare.
Măreşte pulsul şi energizează
În primul rând este bine de știut că consumul excesiv de cafea poate duce la dezechilibre în organism, la nervozitate, anxietate şi o creştere a pulsului. Cafeina stimulează sistemul nervos, fapt ce duce la o secreţie excesivă a adrenalinei.
Un alt efect negativ este faptul că reduce capacitatea oaselor de a absorbi necesarul de minerale, slăbindu-le rezistenţa şi crescând riscul de osteoporoză. Acest efect poate fi contracarat dacă amestecaţi cafeaua cu lapte.
De aceea pentru a beneficia de o energizare pe masură consumați cafea cu măsură.
Acest aliment crește substanțial randamentul fizic și activitatea cerebrală. Funcția cognitivă este îmbunătățită temporar prin capacitatea cafelei de a înlătura neurotransmițătorii creierului asociați cu somnolența. Totodată, toate funcțiile superioare ale creierului precum atenția, gândirea logică, vigilența și timpul de reacție cresc sub efectul consumului de cafea.
Elimină celulita
Toate cremele anticelulitice au un ingredient comun: cafeaua. Iată cum vă puteţi prepara singure un tratament anticelulitic cu ajutorul zaţului de cafea:
În primul rând, trebuie să ştiţi că proprietăţile zaţului sunt mult mai eficiente dacă este călduţ.
Întindeţi un ziar pe gresia din baie, apoi amestecaţi un sfert de ceaşcă de zaţ proaspăt rămas de la cafea cu o lingură cu ulei de măsline. Poziţionaţi-vă pe bucata de ziar şi întindeţi compoziţia pe zonele afectate de celulită. Nu vă îngrijoraţi dacă o bună parte din compoziţie sfârşeşte pe bucata de ziar. Pe piele rămâne suficientă cât să-şi facă efectul.
Împachetaţi acele zone într-o folie din plastic şi rămâneţi aşa câteva minute. Apoi, puteţi îndepărta folia din plastic şi rămăşiţele zaţului. Faceţi un duş cu apă călduţă, nu fierbinte. Tratamentul dă rezultate bune dacă este repetat de două ori pe săptămână.
Înfrumuseţează pielea
După ce consumaţi cafeaua este bine să nu aruncaţi zaţul, deoarece acesta este o adevărată comoară pentru înfrumuseţare. El poate fi folosit ca o modalitate ieftină şi eficientă pentru exfoliere. Pentru aceasta umeziţi-vă pielea şi spălaţi-vă uşor cu o mână de zaţ, pentru a obţine un ten strălucitor.
Puteţi chiar combina un sfert de cană cu zaţ cu un ou, pentru a vă crea propria mască acasă, benefică atât pentru ten, cât şi pentru sâni. Aceasta vă va face pielea fermă şi tonifiată. Amintiţi-vă totuşi să aplicaţi o cremă hidratantă după curăţarea pielii.
Consumul de cafea este extrem de bun pentru ficat
Ficatul este un organ remarcabil care efectuează sute de funcţii vitale în organism.
El este foarte vulnerabil la insultele moderne, aşa ca consumul excesiv de alcool şi fructoză.
Ciroza este stadiul final al afectării hepatice, cauzată de boli precum alcoolismul şi hepatita, atunci când ţesutul hepatic a fost înlocuit în mare măsură cu ţesut cicatricial.
Multiple studii au arătat că cafeaua poate reduce riscul de ciroză cu mai mult de 80%, efectul cel mai mare îl au cei care beau 4 sau mai multe ceşti de cafea pe zi.
Cafeaua, de asemenea, poate reduce riscul de cancer la ficat cu 40%.
Cafeaua este încărcată cu substanţe nutritive şi antioxidanţi
Cafeaua nu este doar apă neagră.
Multe din substanţele nutritive din boabele de cafea până la urmă fac din ea o băutură care, de fapt, conţine un număr decent de vitamine şi minerale.
- O ceaşcă de cafea conţine:
- 6% Acid pantotenic (Vitamina B5)
- 11% Riboflavină (Vitamina B2)
- 2% Niacină (B3) şi Tiamină (B1)
- 3% Potasiu şi Mangan
- magneziu
- crom
- acid citric
Nu pare prea mult, dar dacă beţi mai multe ceşti de cafea pe zi acest număr se măreşte rapid.
Dar, aceasta nu este tot. Cafeaua conţine, de asemenea, o cantitate masivă de antioxidanţi.
De fapt, cafeaua este cea mai mare sursă de antioxidanţi în dieta de vest, avansând atât fructele cât şi toate legumele luate la un loc.
Consumul de cafea poate scădea riscul de diabet de tip II
Consumul de cafea este asociat cu un risc drastic de redus de diabet zaharat de tipul II. Oamenii care beau câteva ceşti de cafea pe zi sunt cel mai puţin susceptibili de a deveni diabetici.
Cafeaua poate reduce riscul dezvoltarii cancerului de piele
Pe langa toate celelalte beneficii ale cafelei pentru organism, se numara si un risc diminuat de dezvoltare a carcinomului cu celule bazale, cel mai comun tip de cancer cutanat. Un studiu din anul 2012, efectuat de Spitalul de Femei din Brigham si Harvard Medical School, si-a anuntat rezultatele culese de pe urma unei cercetari extinse pe o perioada de 20 de ani, asupra unui esantion de 112,897 de barbati si femei.
Concluziile arata ca persoanele care beau minimum 3 cesti de cafea pe zi sunt mai putin predispuse cancerului cutanat, in raport cu persoanele care nu consuma deloc bauturi cofeinizate.
V-ar putea interesa si urmatoarele articole de pe Adnews:
Ce este un calculator IMC (BMI)?
Surse bogate in proteine vegetale
Iată cum puteți slăbi sănătos
Zece greșeli în alimentația unui sportiv
Tags: cafea, beneficii carea, elimina celulita, slabit
-
Comments